четвъртък, 24 януари 2013 г.

Праскови на една ръка разстояние




Когато имаш такова богатство на една ръка разстояние е супер вдъхновяващо, че само си мисля какво да сътворя. Тези сладурани са толкова сладки и уханни че без много да му мислиш захапваш отново и отново и не можеш да се спреш.





 След като си напълнихме стомасите и не можехме да поемаме повече се започна бране и правене на сладко. На село всичко е хубаво, дървото ти е точно до чешмата, а тя точно до печката . Само се протягаш хващаш прасковата и вече си я измил и нарязал.... а  на  края сладкото е готово и не може да не го изпробваш веднага с нещо вкусно и домашно. 


Таааа... сладко от праскови, аз понякога ги беля а понякога оставям с коричките. Тази праскова е с много фина коричка и пуска страхотен цвят. Сладкото става златно. В зависимост от количеството праскови слагате и захарта, баба казва "  колкото е плода толкова и захарта" , наръсвате почистените и нарязани праскови и ги наръсвате със захарта. Оставете ги да престоят една нощ. На другият ден сложете на бавен огън и добавете вода , за 1 килограм захар около 200 мл вода. Пасковите са много сочни и са пуснали много сок, така че не им трябва повече. Варите докато се сгъсти леко и накрая добавяте лимонова киселина. Ако обичате може да добавите барбароза ( индрише). Затворете в сухи буркани докато е горещо и ще имате таен помощник за закуска през зимата. За мен това сладко е едно от най- хубавите и не пропускам да си го направя.


 
 

Всички сме сити и много щастливи, когато сме заедно с баба и дядо. 
Да Ви е сладко и ако желаете да пробвате и донътите можете да видите рецептата тук :  http://samozagladni.blogspot.com/2012/11/blog-post_8303.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар