вторник, 15 януари 2013 г.

Детелинка с масло и сирене




 Моята малка дъщеря много обича да си поръчва закуска от вечерта и така преди няколко дни си поиска нещо със сиренце. Вече май и омръзнаха моите сладкотевици. И така рано сутринта запретнах ръкави и замесих едно хубаво тесто. Това тесто е мноооого хубаво за мен, каквото си поискаш може да направиш от него.


Необходимите продукти: 1/2 кубче мая , 2 с л захар, 1 ч л сол , 350 мл прясно мляко, 2 яйца,
100 мл олио, брашно около 700 грама.
За плънката: 60 гр масло ,400 гр бяло саламурено сирене.
За заливка :60 гр масло, 1 с л брашно.


Тестото се замесва като за питка . Първо се оставя маята да се вдигне, размесена с малко мляко, захар и брашно. След това се добавят останалите продукти и се омесва меко тесто, намазва се с олио и се оставя за да се навдигне малко. Разделя се на 4 части и се разточва на кори колкото може по тънки, не се добавя брашно по скоро се дърпат с олио. Намазват се с масло наръсват се със сирене. Навиват се на руло и се усукват . След това се оформя като охлювче. Така четири охлювчета. Отново се оставя да втаса и след това се нарязва всяко охлювче на три триъгълничета  към средата. Залива се с разтопено масло с брашното в него. Пече се на 180 градуса за около 50 минути.



Поръсва се с пудра по желание.
Получи се нещо като милинка , като тутманик и аз не знам какво точно, но беше много вкусно и пухкаво. В компанията на едно свежо айрянче направо никой не може да устои.
   Да Ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар