вторник, 3 март 2015 г.

Рогатници - тикълници



Събрах над 20 имена за половин час във фейсбук на тези вкусотии. Някои хора дори ми се разсърдиха, но не беше това целта ми. Простете!
Рогатници, кърталачки, гюзлеми, катмери, токаници, дебели кори (с. Тюркмен), тикълници(Девин, Забърдо, селата около Асеновград), пазлами, кишоляти,  рогачки, тенкач, три пъти токано, катена питка, кръстатка, плакети, пърленки, пазлама, дебелизи, кръстачки(Нова черна Силистренско и Бургас), кичалетки, платеки(Косово Шуменско, с.Ведрина), роговачка(Добруджа и Каварна), кърталаци (Ковачево ), биздерми, листа, катмерлии, руговачки, питмес, кихелите кори, питури, тенурки, кишелятки(Меричлери), дебелки, биди, два пъти токани (Хасковско), кишилетки, петурки(Пловдив), питули, платечки, пида (Раковски), пиде и колачета(Димитровградско) кишлийка, тиганици, липийки(Козлодуй), търкалачета. А в село Надежден Хасковско им казват - гръцки гащи.
Наричайте ги както ви харесва, те са вкусни и лесни!  Който иска може да напише като коментар и други имена или да каже от кой край са тези изброените.

Необходимите продукти: 500 гр вода, около 1 кг брашно( общо за месенето и точенето) 1 ч л сол ,олио за мазане.









Замесете тесто малко по-твърдо от това за хляб. Оставете го за 5-10 минути. Разделете на 10 топчета, оформете добре и следтова всяко топче разрежете на две. Намажете разреза с олио и сложете половинката отгоре. Така с всички топчета. Разточете всяко топче и намажете с олио. Прегънете на три и намажете с олио. Отново прегънете на три и ще получите квадратче. Така пригответе всички. Вземете първото и разточете на квадрат с дебелина 3- 4 мм. Печете на сух сач или тиган, още горещи ги намажете с леко препържено олио. 

Да Ви е сладко!


 Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните, в която мрежа Ви се иска!

След като тази публикация е ставала няколко пъти обект на кражба на снимки и текст моля всички, които са прочели горния текст да прочетат добре и това: Всички снимки и текст са мое дело, не си ги присвоявайте и не качвайте по ваши сайтове, списания, вестници и тн. без да се свържете с мен и да получите моето съгласие. В противен случай ще сметна, че искате да се разбираме по друг ред с помощта на адвокат и съдия!

3 коментара:

  1. В Родопите след разточването на тестото,върху се поставя плънка:картофи,сирене,ориз...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И баба ми правеше с ориз и сирене, но с картофи и праз не съм яла. Ще пробвам и такива.

      Изтриване
  2. карталак го чух за пръв път в Стара Загора, майка прави подбни разточени кори на плик със сирене, казваше им кръстачки

    ОтговорИзтриване