неделя, 3 септември 2017 г.

Шамбалъ



Благодарение на Хати се сдобих с още една интересна рецепта за сладкиш от турската кухня. Рецептата, която споделям е нейна и да ви кажа ще стигне за цяла рота. Тъй като у нас сме трима в момента и скоро правих баклава и толумбички, вече доста захар погълнахме, може би дозата ни за цял месец, реших да намаля дозата и я направих 1/3 от нея.
 По принцип как деля рецептите? Ами според яйцата, ако мога да разделя на 2 бройката на яйцата си правя половин доза, но тъй като тук са 3 си направих 1/3 доза. Всички останали продукти до грам съм разделила на 3 и съм сложила точното количество.



Необходимите подукти:
 3 яйца, 
250 гр захар, 
500 гр кисело мляко, 
500 гр грис,
 100 гр брашно, 
1 бакпулвер, 
1 ванилия. 
Ядки за украса може да са бадеми, лешници или каквито на вас ви харесват.



Яйцата се разбиват със захарта на крем, прибавя се киселото мляко, разбърква се хубаво.




Прибавя се гриса, течната смес хубаво трябва да погълне гриса.

След това се прибавя брашното, бакпулвера, ванилията.

Трябва да се получи гъста смес, така ми каза Хати, при мен беше като гъсто кексово тесто. Изсипва се в намазана с мазнина тава и се оставя половин час да набъбне малко гриса.Така, както е сурово се нарязва на правоъгълни парченца, отгоре се подреждат фъстъци или бадеми. Може би тук с нарязването усетих, че трябва да е още малко по-гъста сместа, защото мога да каже, че не се режеше ами се очертаваше само моето сладкишче.

Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса около 40 минути или докато се зачерви хубаво.


Приготвя се сироп от 1л вода и 1кг захар, вари се 15 минути, капват се няколко капки лимон аз сложих и шушулка ванилия и сиропа стана уникален.

"След като е изпечен сладкиша, се оставя за 5 минути да отдъхне  и се залива с Горещ сироп. За консумация е готово след 4....5 часа, или от вечерта за сутринта. Нарязва се по същите линии, които го нарязахме докато беше  суров." - Това е препоръката, която получих от Хати, получи се невероято ароматно сладкишче с златни корички отгоре и отдолу, леко твърдички. Плътна текстура но не сбита, добре си пое сиропа и стана разкош!



Да Ви е сладко!




Аз продължавам с експериментите, направете го и вие и споделете с бутоните под публикацията в любимата си мрежа.
Напишете коментар и споделете мнението си за рецептата 😊

Няма коментари:

Публикуване на коментар