сряда, 29 октомври 2014 г.

Торта Наоми



Днес е специален ден и след дъго чудене на коя рецепта да заложа реших, че ще е тази. За хубав човек трябва хубав подарък. Освен подаръка който може всеки да си купи от магазина ми се иска винаги да подаря и нещо направено от мен самата. Сякаш  така се докосвам до моите близки и с цялата си душа им пожелавам, да са живи и здрави и много щастливи.

Да ти изпопадат зъбите от сладко, такава е тази рецепта. Реших да и спестя малко от захарта та да не хванем захарна болест. Стана достатъчно сладка, дори може да се спести още. Но все пак ще ви напиша и оригиналната рецепта.


За Блата: 5 яйца, 5 с л брашно, 5 с л захар, 10 гр бакпулвер, 2 с л какао, 100 гр шоколад.
Шоколадов сос: 500 мл сметана, 500 гр шоколад, 200 гр захар, 125 масло. Много ми се видя това количество за шоколадовия сос.
аз го направих с (250 сметана, 250 шоколад, 110 масло, 110 захар)

Карамелен сос: 500 гр захар, 200 мл сметана, 2 с л масло,
(300 захар, 200 сметана, 1 с л масло)

Орехови ядки за поръсване 200 гр


В касарола кипваме сметаната и захарта, добавяме натрошения шоколадов кувертюр и маслото. Оставяме заливката да се охлади.
*
 В тенджера карамелизираме захарта, прибавяме сметаната и маслото.
*
Приготвяме пандишпановия блат. Разделяме жълтъците и белтъците на 5 яйца. Разбиваме белтъците на сняг. Разбиваме жълтъците с захарта, докато станат на пяна. Смесваме жълтъците и белтъците при непрекъснато разбъркване. Смесваме какаото и брашното и добавяме към яйчената смес, като бавно разбъркваме. Прибавяме разтопения шоколадов кувертюр. Изсипваме приготвената смес в тава (35х25 см), на дъното на която сме сложили намаслена хартия. 
Печем около 10-15 минути във фурна, загрята на 180-190 градуса. Оставяме блатът да изстине и отлепваме хартията.
*
 Разрязваме блата на две части. 
Едната нарязваме на кубчета. Другата намазваме с шоколад и аранжираме с кубчета блат и орехови ядки. 
Заливаме тортата с карамел и оставяме в хладилник за 1-2 часа, за да стегне.


Да знаете аз се поизхитрих малко и направих тортата по по-лесен начин. Изпекох блата, като платка вместо в форма за торта. После изрязах кръгла платка и останалата част от платката нарязах на кубчета. Тъй като тортата е за рожден ден ми се искаше да е по шоколадова отгоре. Наредих ореховите ядки и кубчетата върху платката и ги оформих като купчинка. Залях с карамеления сос оставих го да поеме и след това залях с шоколадовия ганаш. Украсих с нарязани бадеми и малко цветя нали все пак е празник.

Да Ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар