неделя, 5 октомври 2014 г.

Торта "Принцеса"



Тази торта посвещавам на моята майка, която загубих преди много време, но винаги ще остане в сърцето ми като най-любящата и мила душа, която съм познавала. Почивай в мир мамичко! 
Лека торта с шоколадови платки, праскови и заквасена сметана. Подходяща за деца, без шоколад и алкохол. 



Необходимите продукти: 2 шоколадови платки (3 яйца , 125 гр захар, 2/3 ч ч брашно, 2 ванилии, 2 с л какао, за всяка платка), 1 компот от праскови, 450 гр заквасена сметана, 3 желатина, 100 мл кондензирано мляко, 1 ч ч сладко от праскови, 150 мл сладкарска сметана. Физалис за украса.


Разбивате яйцата със захарта на гъст крем постепенно добавяте брашното с ванилиите. Слагате какаото предварително разтворено с гореща вода.Изсипете сместа в тавичка с хартия. Печете на 190 градуса, след като е готова оставете да се охлади с хартията.
*Оставете си половината от плодовете на компота и малко сок в отделна купичка. 

*Разтворете желатина с 60-70 мл студен сок от компот. Останалия сок загрейте на котлона. Отстранете го и добавете накиснатия желатин. Бъркайте докато се разтопи добре. 
*Сметаната смесете с кондензираното мляко и разтворения предварително 2 бр желатин. Добавете сладкото от праскови и опитайте ако ви е добре на сладост оставете така, ако не добавете малко захар. 




*За глазурата: оставените плодове и малко сироп пасирайте до гладкост и загрейте в касерола. Добавете разтвореният 1 бр. желатин и бъркайте докато се разтвори на пълно. Оставете да се охлади.
*За украсата разбийте сладкарската сметана до твърда смес за да измажете добре тортата.



* Сглобяване :облепете купа с домакинско фолио за съхранение(Fino). Изрежете си кръгла платка която ще ви служи за основа на тортата по големината на купата. 
*Поставете изрезки от платка по стените плътно една до друга, и леко ги сиропирайте с сок от компота. Наредете половината от плодове на компота (прасковите трябва да са обелени). Залейте със сметаната смесена със сладко и кондензирано мляко и отново наредете от платката, леко трампирайте със сок. Отгоре още един ред сметана и накрая кръглата основа, нея може да не сиропирате. 
*Завийте с фолиото и оставете за няколко часа да стегне. След като е готова обърнете върху тортена чиния и измажете с разбитата сметана. 
*Отново охладете и залейте с желатиновата глазура.

Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар