неделя, 12 октомври 2014 г.

Орехово-шоколадов кейк "Батенберг"


Тъкмо се чудех какво да забъркам и ето идеята ме сполетя ненадейно от Мира, благодаря ти Мирка :)   http://www.bonapeti.bg/recepti/Orehov-keyk-Batenberg/ Пиша оригиналната рецепта на Бон апети, но аз ще се отклоня малко и ще направя мой вариант с различен крем.



за блата:180 г краве масло (меко), 180 г кафява захар „Демерара”, 180 г брашно, 1 пакетче бакпулвер, 3 яйца, 60 г орехи, 1 ванилия, 1 с. л. инстантно кафе, 1 ч. л. какао


за крема:150 г краве масло, 220 г пудра захар, 1 с. л. инстантно кафе, 1 ванилия, 3 с. л. ликьор амарето
за гарниране:цели орехови ядки, леко запечени колкото да се обелят.

Аз реших да направя друг крем, защото не съм много привърженик на масления крем. 



за моя крем: 200 мл сладкарска сметана, 200 гр черен шоколад 52% какао, 2 с л ром, 2 с л течен шоколад, 3 с л сметана.
Сметаната се загрява, шоколада се слага на парченца в нея и се бърка докато се разтопи. Оставя се да изстине и се разделя на две. Едната половина се разбива с миксер и се добавят ром,  сметаната и течния шоколад, използва за намазване между блатовете. С другата половина се измазва от вън.


Начина на приготвяне и клипче можете да видите и на клипчето. 

Блатът се приготвя, като захарта и маслото се разбиват. Към тях се добавят смлените орехи. Едно по едно, при непрекъснато разбиване, се сипват яйцата. Към сместа се добавят брашното, ванилията и бакпулверът.Тестото се разделя на две равни части. Към едната се слагат инстантното кафе и какаото. Правоъгълна тава се покрива с алуминиево фолио и пергаментова хартия, разделя се надве по дължина и в двете части се сипват оцветеното и неоцветеното тесто. Пече се в загрята фурна на 180 градуса до готовност – около 30 минути. Кремът се приготвя като маслото се разбива със захарта, прибавят се разтвореното в малко амарето кафе и ванилията. Блатовете се режат на две по дължина и светъл и тъмен блат се слепват с част от крема. Мажат се с крем и отгоре, шахматно върху тях се поставят светъл и тъмен блат. Сладкишът се намазва от всички страни с крем и се оставя за 30 минути в хладилник. Украсява се с цели орехови ядки. Нарязва се на парчета и се поднася.



Да Ви е сладко!
Най-ми хареса на стайна температура  :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар