вторник, 5 май 2015 г.

Моята бяла "Гараш торта"


Каква сладкарка ще съм, ако не си направя една торта Гараш за близките и за блога :) но и немога без да я направя "моя".  Искам тортата да е нежна, различна и да се хареса на всички, затова реших да е бяла.  


Не е никак зле! 


Дотатъсчно сладка, не прекалено! 


Необходимите продукти за 4 платки: 
8 белтъка, 
200 гр захар, 
2 с л брашно, 
220 гр орехи, 
1 ванилия.
За крема: 
4 жълтъка, 
3 с л захар, 
300 гр бял шоколад, 
200 мл млечна сметана 35% масленост,
3-4 капки кокосова есенция.
За украса: 
30 шамфъстък (може и оцветени в зелено бадеми), аз сложих и малко зелен кокос.


Разбийте белтъците на сняг и добавете захарта на части бийте докато стане гладка твърда смес. Смелете орехите с брашното и ванилията в блендер. Добавете на части орехите към белтъците и разбъркайте с шпатула. Разделете сместа на 4 части и разнесете на кръг с диаметър 24 см върху хартия за печене. Печете по два блата наведнъж, за 30 минути на 160 градуса с вентилатор. Извадете и обърнете върху хартия, отстранете хартията и оставете да се охлади блата.


Разбийте жълтъците на водна баня със захарта. Затоплете сметаната и залейте шоколада, бъркайте докато се разтопи. Прибавете 2/3 от ганаша към яйчената смес и разбъркайте да се получи гладък крем. Оставете да се охлади и да ви е по-лесно да сглобите тортата. 
Поставете един блат в тортена чиния и 1/4 от крема. Втория блат и отново крем докато свършат. Оставете в хладилник да стегне и залейте с оставения ганаш.



Украсете по ваше желание! Аз не робувам на класиката и на определени рецепти и норми, затова си имам и малко повече украса.


Да Ви е сладко!



Ако Ви е харесала тортата можете да споделяте на воля във всички мрежи, с бутоните по-надолу.


Ех, че вкусотия!  За хората който пият кафето с компания и сладкиши, не я пропускайте!

Няма коментари:

Публикуване на коментар