сряда, 13 май 2015 г.

Тирамису



Кой не обича вкусното Тирамису? Ето една рецепта на Йоана която използвах за идея.

Необходимите продукти: 4 големи жълтъка, 100 г захар, 120 мл вино Марсала  (аз сложих кайсиев ликьор 60 мл), 400 г маскарпоне, 250 мл течна сладка сметана, 270 г бишкоти савоярди (20-24 бр.), какао на прах за поръсване
За напояване на бишкотите: 150 мл силно кафе, 2 супени лъжици захар, 50 мл кайсиев ликьор



Прави се силно кафе, по възможност еспресо. Докато е топло в него се разтваря захарта и се оставя да изстине. Добавя се виното и се оставя на страна.
За крема Забайон жълтъците се разбиват със захарта с миксер, докато побелеят. Слагат се в подходящ съд за водна баня.
Към жълтъците се добавя виното Марсала. Разбъркват се непрекъснато с шпатула, докато кремът се сгъсти 17мин.
След като кремът Забайон е готов, купата се маха от водната баня и веднага се слага в по-голям съд със студена вода. Кремът продължава да се разбърква, докато се охлади. Оставя се на страна.
В отделна купа се разбива маскарпонето с миксер. Към него се добавя охладеният крем Забайон. Разбърква се с шпатула. Накрая се добавя гъсто разбитата сметана.


 Бишкоти се потапят за кратко в студеното кафе една по една. Нареждат се на дъното на чашката. Върху тях се разпределя крем, като се притиска леко с шпатула за да запълни всички празнини. Процедурата се повтаря с останалите бишкоти. Най-отгоре се разпределя останалият крем и се заглажда. Десерта се слага в хладилник за най-малко 4 часа. Преди да се сервира се поръсва обилно с какао, през ситна цедка. Хубавото на това че е в чашки е че всеки получава красива порция и не се налага да режете.
Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар