петък, 1 май 2015 г.

Фъстъчена торта


Тортичка за семейна вечеря без повод, но пък как се получи ... един път.


Необходимите продукти:  2 яйца, 1 ч ч кафява захар мусковадо, 1/2 ч ч фъстъчено олио, 2 с л фъстъчено масло, 3/4 ч ч брашно, 3/4 ч л бакпулвер, 1/2 ч л сода, 1 щ сол, 1/2 ч ч прясно мляко.

За сусамовия блат: 2 белтъка, 1/4 ч ч захар, 1/2  с л  брашно, 75 гр сусамено брашно, 1/3 ч л бакпулвер 

За крема: 500 мл прясно мляко, 4 с л захар, 3 с л брашно, 2 с л нишесте, 2 с л фъстъчен шоколадов крем, 50 гр черен шоколад, 50 гр шоколад трюфел.

За панировка: препечен кокос
За глазура: 50 гр черен шоколад, 50 мл сметана.



За белтъчния блат се разбиват белтъците на сняг и се добавят на части ахарта при непрекъснато биене с миксер. След като се получи гладка смес махнете миксера и добавете сусамовото брашно на части и бъркайте внимателно с шпатула. Изсипете в формичка с диаметър 16-18 см. Печете около 20 минути на 170 градуса.

За кексовия блат разбийте яйцата със захарта на крем и добавете фъстъченото олио. След това и маслото. Смесете сухите съставки и ги добавете на части като редувате с прясното мляко. Печете в същата форма с хартия на дъното до суха клечка на 170 градуса. 
След като се охлади се разделя на 3 блата по хоризонтал. 
Сглобете тортата като поставите един кексов блат на дъното и залейте с крем. Отгоре сложете белтъчен блат на парченца или цял и залейте с крем. Нагоре продължете по същият начин. Оставете да се охлади и стегне. Измажете с крем отгоре и отвън. Панирайте с кокос и залейте с ганаш. Украсете по желание.

Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа ви се иска!

Няма коментари:

Публикуване на коментар