неделя, 31 август 2014 г.

Плодова торта с карамелен топинг


Много лесна, лека и подходяща за лятото тортичка. Трябват ви плодове по избор малко пандишпан и сметана. Залавайте се и си я направете, докато се усетят домашните ще сте спретнали десерт за чудо и приказ.


Необходимите продукти: 2 бр пандишпанови платки( може да използвате такива като тези без какао), 300 мл сматана, 2 праскови, 2/3 ч ч захар, 50 мл вода, 1/2 ч ч  боровинки, 1 желатин, 100 мл  подсладено кондензирано мляко, 2 с л сладко от ябълка с джинджифил

Сложете прасковите със 2/3 ч ч захар, сладкото и 50 мл вода на котлона да се разтопи захарта. оставете да поври 2-3 минути . Махнете от котлона и добавете разтворения желатин, бъркайте да се разтвори добре. Оставете да се охлади.  


За карамеления сос: 1 ч ч захар, 1/4 ч ч вода, 4 с л масло, 3/4 ч ч сметана, 1 с л ванилов есктракт. 

Сложете водата със захарта на котлона в касерола и пуснете на средна степен. Около 10- 15 минути и карамела ще ви е готов. Отдръпнете го от котлона и сложете 1/3 от сметаната, бъркайте докато се усвои, след това сложете останалата сметана и маслото. разбъркайте добре и накрая добавете ванилията. Вече имате супер карамелен сос. За тортата ще ви трябват 6-7 големи лъжици. Другия сложете в бурканче и съхранявайте с хладилник до 2 седмици.


За украса: Пресни или замръзени плодове, листенца мента.


Облечете купа с домакинско фолио за свежо съхранение, облепете стените и дъното с платки. Намажете ги със соса от плодове. След като изстине плодовата смес и вземе да се желира я смесете с кондензираното мляко и разбитата сметана. 


 Намажете дебел слой сметана с плодове, поръсете с боровинките и отново наредете платки, отгоре пак сметана и накрая завършете с платка. Завийте с фолиото и оставете за една нощ в хладилник.


На сутринта измажете с чиста сметана и залейте с карамеления сос. Украсете по желание и поднесете с кафето и усмивка! 


Да Ви е сладко!


И втори номер на същата тортичка.


Няма коментари:

Публикуване на коментар