събота, 6 септември 2014 г.

Торта с маскарпоне, карамел и плодове



Една лятна торта не ми стига. Като има пресни плодове, не мога да се сдържа да не направя нещо сладичко, затова започвам втора подобна тортичка.  Как да им устои човек на тези вкусотии? Малинки, боровинки, праскови и малко физалис за украса, това успях да съчетая в една торта. Резултата се хареса на всички, които я опитаха. 



Необходимите продукти: 5 яйца,125 гр захар, 150 гр брашно, 25 мл вода, 1 ванилова захар.
За плодовия пласт: 1 голяма праскова, 100 гр боровинки, 3 с л ягодово сладко, 1желатин, 100 гр захар, 100 мл вода.
За крема:250 гр маскарпоне, 200 мл сметана, 200 гр кондензирано мляко.
За сиропа: 300 мл вода, 200 гр захар, 50 мл ликьор от бъз (може и друг ароматен ликьор)


Пригответе пандишпановият блат по следния начин:
Пригответе форма с подвижен борд,намажете я с масло и я поръсете с брашно(може да сложите и хартия на дъното).
Разбийте белтъците с 100 грама захар на гъст сняг. Жълтъците с останалата захар разбийте на крем като добавите и водата. Разбивайте докато сместа започне да побелява. Добавете и брашното на части, като редувате с белтъците, но вече бъркате с шпатула. Изсипете във формата и загладете, печете в загрята фурна на 180 градуса до суха клечка. Когато е готов блата започва да се отлепя от стените. Като го извадите от фурната го извадете от формата но не премахвайте хартията тя ще го запази от изсъхване. Оставете блата да се охлади, най-добре за един ден или поне 5-6 часа. Разрежете го наполовина хоризонтално и сглобете тортата.  


Крема се приготвя много лесно, като разбъркате с шпатула на ръка маскарпонето и кондензираното мляко. Накрая добавете сметаната разбийте с миксер и продължете да бъркате на ръка. Крема е готов!


За сиропа сложете водата и захарта в касерола и ги сложете на котлона да се разтопи захарта и да заври. Като махнете от котлона добавете ликьора.


За плодовия пласт сложете обелената и нарязаната праскова на кубчета в малка тенджерка и добавете водата и захарта. Оставете да заври и добавете от ягодовото сладко. Добавете желатина предварително накиснат в студена вода. оставете да се охлади.


Сложете единия блат в чиния за торта, Поставете райф около него, сиропирайте го и оставете да попие хубаво сиропа. Залейте с плодовото желе преди да се е стегнало и поръсете с боровинки. Оставете да стегне и намажете половината от крема. Поставете втория блат отново сиропирайте и намажете с останалия крем. Оставете за една нощ с райфа да стегне в хладилник. На сутринта махнете райфа и украсете с карамел, препечени кокосови стърготини и плодове.


Да Ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар