събота, 16 август 2014 г.

Меден кекс - Honey bee cake



Харесах си този кекс и си запазих рецептата. Можете да намерите оригинала тук : http://lickthebowlgood.blogspot.com/2013/03/sweet-as-honey.html



Необходимите продукти: 2 1/4 ч ч брашно, 2 ч л бакпулвер, 1 ч л сол, 3/4 ч ч + 2 с л масло на стайна температура, 3/4 ч ч захар, 1/3 ч ч мед, 2 ч л ванилов екстракт, 2 яйца, 1 жълтък, 3/4 ч ч айрян или мътеница.
За глазурата: 1/2 ч ч мед, 1/4 ч кафява захар, 1/4 масло, 1/2 ч ч филирани бадеми.



Загрейте фурната на 180 градуса и си пригответе форма за кекс, без дупка с хартия на дъното.
В купа смесете всички брашното солта и бакпулвера. 
В друг съд разбийте маслото със захарта докато се получи крем, добавете яйцата едно по едно като разбивате до гладкост. Добавете мътеницата на части като редувате с брашното, бъркайте с шпатула. Изсипете и разпределете добре, печете около 45 минути.


За да  направите глазурата сложете в касерола меда, захарта и маслото на слаб огън. бъркайте докато се разтопи всичко. Изключете котлона но оставете тигана отгоре за да се пази топла глазурата. 



Извадете кейка от фурната и го оставете поне за 5 минути преди да го обърнете върху чиния за сервиране. Надупчете с дървен шиш и залейте с половината от глазурата. Поръсете с бадеми и отгоре залейте с другата половина от глазурата. Кейкът може да издържи 5 дни защото медът го пази. Може да се поднесе леко топъл или на стайна температура.
Само който си го направи ще разбере, какво вълшебно нещо се получава. 
Да Ви е сладко!




Ето и още много рецепти от този невероятен блог. http://lickthebowlgood.blogspot.com/p/recipe-index.html



Няма коментари:

Публикуване на коментар