сряда, 6 ноември 2013 г.

Хляб с извара и картоф



Хляб без месене с извара и картоф, до тук добре но това не е всичко. Вътре има изненадааааа.
Този хляб може да бъде направен от всеки от децата дори и от мъжете които искат да зарадват половинките си.

Необходимите продукти: 1 кисело мляко, 100 грама извара, 1-2 сварени картофа, 10 гр мая, 1 ч л сол, 1 с л захар, 60 мл олио, сусам, маково семе, брашно ~400 грама( тестото става гъсто, лепкаво и се бърка с лъжица, не държи форма). 



*Разтворете маята в малко водичка сложете и захарта и 2 с л  брашно. Оставете да се събуди маята и да стане на шупли. Добавете млякото и изварата настържете картофа на ситно ренде. започнете да добавяте брашното не се нуждае от много бъркане само да стане хомогенно. Добавете олиото разбъркайте още два-три пъти и оставете да почине за 1 ч. 
*Пригответе си правоъгълна форма за кекс, намажете я с олио или масло, сложете хартийка на дъното за лесно изваждане. Изсипете 1/4 част от тестото загладете леко с лъжица намазана с олио, намажете с маслинова паста. Сложете още 1/4 от тестото отгоре о оформете с помощта на лъжицата. 
*Има и още един начин за оформяне, изсипва се 1/2 част от тестото и се прави канал по средата по дължина слага се маслиновата паста и леко се притиска с лъжицата. С пръсти хващате от двете страни тестото и залепвате по средата на целия хляб. Този със сусам които съм снимала е направен така. Пукна се точно по слепеното.  Аз ги направих по двата начина, важното е в средата да имате маслинова паста.
*Оставете да се навдигне и да запълни почти цялата форма. поръсете с маково семе и сусам и печете на 180 градуса за около 50 минути.




Не бързайте да режете хляба топъл, аз все нямам търпение, но какво да се прави. Толкова изкусително изглежда и така приятно ухае на маслини, че не се сдържах.   
Пухкав и ароматен, много еластичен и вкусен хляб, това е резултата от 15 минути работа. Може да добавите и други подправки пожелание. Да ви е сладко!   

Няма коментари:

Публикуване на коментар