сряда, 2 октомври 2013 г.

Тиквени истории


Много обичам тиква, особено тези тънки дълги тикви, цигулки. Без много семки, лесно се белят и стават много вкусни печени или на сладкиши. Сега съм намислила да пробвам и сладко.
Но първо сладкиш с печена тиква, орехи Пекан, канела и мед. Каква комбинация само, ако знаете какъв аромат се носи покрай този вкусен сладкиш.


Идеята за този пай взех от Йоли, но смених толкова работи че вече не знам, какво ще стане.
За тестото: 150 гр брашно, 50 гр орехи пекан, 75 гр масло, 50 гр захар, 1 яйце, 1 прахче ванилия.
Тестото се приготвя от студено масло което бързо се прави на трохи с брашното и захарта, добавя се яйцето и се оформя тесто.  Завива се във фолио и се оставя в хладилника за 30 минути.
Разточва се кора и се слага във форма за пай. Надупчва се леко и се покрива с хартия за печене, а отгоре се изсипват бобени зрънца да го притиска по време на печенето. Печете до златисто на 170 градуса до 25 минути. Залива се с крема и се украсява с орехови ядки.

Необходимите продукти за крема: 1 купичка печена тиква, 10 ядки от орехи пекан , 1 шепа тиквени семки, 4-5 с л сладко от тиква, 1 ч л канела, 500 мл прясно мляко,1 яйце, 1 ванилия, 1к л канела, 2 с л брашно.
Сварете млякото.
Пасирайте тиквата с горещото прясното мляко, добавете яйцето с брашното предварително разбити. Сладкото и подправките сложете на края и върнете на котлона за 2 минути
Кремчето  е готово.
Изсипете го в готовата платка и печете още 20 минути. Хубаво е да го оставите да стегне няколко часа преди да го разрежете.


А сега е време за "рачел" от тиква по импровизирана от мен рецепта.
Тиквата се обелва и нарязва на парченца, потапя се  във вода със сода и се оставя да преседи няколко часа. Сложих рачел в кавички, защото от много бързане тиквата не се стегна и се разкашка, но пък се получи нещо, което толкова ми хареса, че хич не се ядосах. Пак ще направя този път с вар за да стегне хубаво тиквата, но ароматите ще ги повторя. Уникални са!    



Направих съвсем малка доза за да пробвам ароматите.
Необходимите продукти: 800 гр тиква, 700 гр захар, 400 мл вода, 100 мл глюкоза, 1 канела, 1 звезден анасон, 1 карамфил, 1 листенце барбароза, 1 щ лимонена киселина.

Сложете захарта и водата да заври и да се стопи захарта. Добавете глюкозата и оставете да поври 1 минута. Добавете парченцата тиква и варете до готовност. Добавете пръчицата  канела и другите подправки докато ври. Добавете шипка лимонена киселина когато е сварено сладкото и сте готови да налеете в бурканчета. Затворете докато е горещо и няма нужда от варене.

Импровизирайте и да Ви е сладко!  
А за тези на които не им се чака и бързо искат да си хапнат тиква, ето и една печена .


Няма коментари:

Публикуване на коментар