неделя, 23 юни 2013 г.

Кекс Екстаз






Екстаз на сетивата!  Не знам как да обясня по по-прост начин чувството, което предизвиква този кекс, щом го вкусите ще разберете! 
Направете го в неделя сутрин и зарадвайте семейството си с него.


Необходимите продукти: 4 яйца, 160 мл олио, 3 ч ч брашно, 300 гр захар, 1 бакпулвер( 15 гр), 1 ванилена захар, 200 мл прясно мляко, 200 мл сладко от кайсии, 1 ч л захаросани лимонови корички, какао за поръсване.


Разбиват се яйцата със захарта и ванилената захар. Добавят се олиото, лимоновата кора и сладкото. А след това  брашното с бакпулвера и прясното мляко на части като се редуват. Изсипва се малка част от сместа в формата за кекс, наръсва се с какао. Това се повтаря 5-6 пъти. Така се получават тънки кафяви ивички в кекса. Пече се в загрята на 180 градуса за около 45-50 минути.


За глазурата: 6 с л масло, 1/2 ч ч кафява захар, 2 с л сметана, щипка сол, 1 ч л ванилов екстракт. Разтопете захарта в маслото след това добавете сметаната, солта и ваниловият екстракт. Оставете да се охлади като разбърквате от време на време. Аз както винаги бързах за работа и не оставих глазурата да се  охлади напълно. 
Поръсете с лешници и филирани бадеми доставят хрупкавост и контартират с пухкавата, нежна структура на кекса . 


Да Ви е сладко!


2 коментара:

  1. Красив, вкусен, с интересен вид на разреза!
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, получи се много ароматен пухкав и нежен :) Успешна и на теб!

    ОтговорИзтриване