събота, 2 февруари 2013 г.

Пухкави кифлички с масло и сирене


Когато ме подхване някоя вълна не мога да сляза от нея дълго, особено ако се получават толкова хубави резултати. Тези пухкави кифлички направо не са за изпускане. 




Необходимите продукти: 100 мл олио, 2 белтъка, 2 с л захар, 1/2 к л сол, 300 мл прясно мляко, 1/2 кубче мая,  брашно колкото за меко еластично тесто (650гр).

За плънката: 4 с л заквасена сметана, 250 гр сирене. И най-важното 100 гр масло за мазане между корите.
За поръсване: сусам

За намазване: 2 жълтъка и 1 с л заквасена сметана


* Сложете маята, захарта, 1 ч брашно и млякото да се навдигне. * Замесете тестото с останалите продукти. * Оставете да си почине покрито с кърпа.  * Разделете на 4 топки и всяка четвъртинка на  3 парчета. направете топчетата и оставете за 10 минути.  * Всяко топче разточете на кора 20-25 см диаметър, намажете с масло но не разтопено. * Залепете ги по три и оставете за кратко.  * Всяка тройка разточете леко и нарежете на 8 парчета сложете сместа от сирене и сметана на широката част и завийте на кифлички. * Като се навдигнат леко намажете с яйцето и поръсете със сусам.  * Печете на 180 градуса до златисто.


 Аромат на масло и сирене се разнася у дома а децата се облизват минавайки покрай фурната, вече и аз нямам търпение и пиша поста докато чакам да се изпекат.



Да Ви е сладко! Да ви е соленко ! Да Ви е вкусно!










7 коментара:

  1. Несъмнено са пухкави и вкусни.Няма да ги изпусна, разбира се.Хареса ми идеята за тройната кора с масло.
    Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се,че Ви харесват те си заслужават :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много са хубави, вече си ги направих, но не трябва ли в тестото да се добави и малко сол? Следващия път като ги правя аз поне ще добавя. Страхотни рецепти имате. Радвам се, че ви открих. Вече правих и цветния кекс - и той много се хареса в къщи. Хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги слагам поне щипка сол в тесто с мая, но и винаги забравям по нещо да напиша в рецептите. Благодаря ви ще се поправя веднага! :)

      Изтриване
  4. Много вкусно изглеждат.Ако ги направя в неделя,ще изтраят ли до петък?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За мен най- хубави са първите 2 дни след това са меки ако са в найлон или кутия, но не са толкова крехки като първите дни.

      Изтриване
    2. За мен най- хубави са първите 2 дни след това са меки ако са в найлон или кутия, но не са толкова крехки като първите дни.

      Изтриване