неделя, 27 януари 2019 г.

Хляб гъба - Валя






Благодаря на Валето, че сподели и напомни за този хляб, преди време и аз правих подобен, но с мая и парено тесто. Този е лесен и е вариант с квас.


За префермента: 
125 гр брашно, 
15-20 гр квас, 
12 гр захар, 
85 гр студено мляко. 
Съставките може да измесите разбъркате с лъжица, после оставете настайна температура 6 часа. 


Необходими продукти за основното тесто:
 125 гр брашно, 
30 гр захар (тук намалих захарта на 15 гр), 
1 яйце, 
30 гр мляко, 
2,5 гр сол, 
50 гр масло.  




Омесете тестото и оставете за 30 минути. Маслото се добавя след това и се омесва до гладкост. Оставете за 30 минути и разтегнете два пъти през 30 минути. Оставeте  през нощта на хладно (балкона или неотоплена стая). Сутринта разделете  на топки по 40 гр, разточете всяка и  прегънете на две, съвсем тънко се намазва с масло и се подрежда във формата с хартия на дъното. 



Аз навих на рулце всяко разточено парченце. Само дето малко неравномерно подредих и това беше причината после да се понавдигне неравномерно. Така си извлякох нов урок, да внимавам с подреждането другият път, защото пак ще го правя!



 Втасва около 4-5 часа и се пече в загрята фурна на 180 градуса.


Да Ви е сладко!



Ако ви е харесала идеята направете си я и споделете с бутоните под публикацията!
Можете да следите новите ми публикации лесно и на страничката ми във Фейсбук.



Хайде да похапнем, това парченце е само 40 гр все пак.....едно с домашен пастет на Ева, мое дело.



И за десерт едно с крема сирене и черешово сладко  с ванилия мой патент и производство!
А ако не можете да спрете, повторете....





и пак...






4 коментара: