четвъртък, 3 януари 2019 г.

Пържените картофки, Тефал и разни други мисли




TEFAL ActiFry Original  е виновникът за тази публикация. Получих го, като участвах в играта на София мел. 


Всички знаете как се пържат картофки нали. Само че знаете ли какви картофки да си вземете, за да са хубави за еърфраер. Изпробвах Сума ти картофи от къде ли не докато стигна до извода, че почти никои картофи не се получават добре. Вече взех да си мисля, че проблема не е в картофите а в уреда.
 Първо пробвах наше производство, не се получиха дори ги бланширах по препоръка на колеги със стаж с този уред. 
След това пробвах купени картофи от производител уж от Юндола, още по-зле се получиха. Едни останаха хрупкави вътре като недосготвени. Други се препекоха и почерняха. Гадна работа, нито повече да ги държиш, нито по-малко. 
След това взех готови бланширани картофки да видя дали пък аз не бъркам нещо. Те станаха, като трески стоят бели, уж са готови като ги хапнеш, безвкусни и направо отчайващи. А като ги прочетох че са с палмова мазнина всички и направо ги отписах завинаги от моя списък за покупки. Ако някой знае готови такива картофки без палмова мазнина да ми ги препоръча.
След още няколко опита от тук от там, стигнах до едни френски картофки от Лидл. Взех ги и по бързата процедура без блаширане се получиха много добре. Направо ми вдъхнаха доверие. В същото време направих едни кюфтенца с карамелизиран лук и пекорино. Получиха се точно за 10 минути и много вкусни бяха. Реших, че е важен сорта и вече не се ядосвах на уреда. 
Купих червени картофи, на които пишеше, че са за пържене. Наистина с тях вече всичко си дойде на мястото. Станаха перфектни и трудно можеш да различиш, че не са пържени в много олио. Вкусни мекички вътре и препърженки от вън.
Сега съм взела едни от Сърница и тях съм ви снимала, не съм ги бланширала, директно във фраера, за да видя какво ще стане.


Извода е гледайте да купувате сортове за пържене, тези готовие не са хубави. Кюфтенцата ще ги повторя скоро и ще ви ги споделя. Получих информация от едино мило семейство че и бутчета стават върхът на този уред, така че ще има експерименти и мога смело да заявя, че който си няма фраерче е време да си вземе. Ще ви хареса да не хабите по 500 мл олио за картофи, после пък да ги цедите върху хартия и пак да са мазни. 


Благодаря на София Мел за организираната игра със награди! Благодаря и на партньорите им от Тефал , които са измайсторили тези хубави уреди! 
Сега оставя един кукър и една скара да си набавя и съм въоръжена с всички уреди улесняващи работата на една домакиня. Само да се е оплакал някой, че няма време за готвене. Нито жени, нито мъже, могат да се оправдават, че не са сготвили, ако имат такива помощници. Времето, което спестяват е време, в което могат да сътворят чудеса, да си четат книжка на детенце да, да си налакират ноктите или да си направят прическа.

Да Ви е сладко!

Моля споделете мнения и рецепти за фраери под публикацията!

П.С. Чистенето е като детска играчка!

6 коментара:

  1. Честита нова джаджа, Любче! Аз го ползвам най-вече за "пържени кюфтета". Само намазвам с мазнина тавичката, стопирам бъркалката и стават досущ като пържените, както и с картофите. А сместа за кюфтенцата може да е любимата ти. По същия начин става и риба. Правила съм и мусака, но без заливка. Със здраве и удоволствие да си го ползваш и да се сдобиеш и с останалите мечтани от теб! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Сонче, и аз правих вече и пилешко, наденички които пъхнах замръзнали и пак станаха, сега е на ред рибка да си направя. Как се стопира тази бъркалка?

      Изтриване
    2. Ами моята има едно езиче отгоре на самата бъркалка, което натискам. Ако твоята няма такова, може направо да я махнеш.

      Изтриване
    3. Няма как да се махне защото съда е с дуока по средата.

      Изтриване
    4. Любче, тези двете езичета отгоре като ги натиснеш трябва да стопират бъркалката. Джаджата ми е на вилата и не мога в момента да се сетя точно как се натискаше, но със сигурност има възможност за стоп на бъркалката. При мен също остава дупка, ако я махна, но тя е с леко повдигнати ръбове. Ако пека без бъркалка, слагам отдолу пекарска хартия или алуминиево фолио и при кюфтета и риба без мазнина става.

      Изтриване
    5. Много благодаря за информацията, ще изпробвам различни варианти. Видях, че има и кошници за някои от тези фраери, но точно за моя модел не открих, трябва да питам в Сервиз България.

      Изтриване