неделя, 14 септември 2014 г.

Торта "Шоколадов корал"



Така си я кръстих тази тортичка, защото ми заприлича на корал и от вътре и от вън украсата.



Необходимите продукти: 10 яйца, 250 гр захар, 300 гр брашно, 50 мл вода, 5 с л какао. 

За сиропа: 1 ч ч захар (250 мл), 1 ч ч вода( 250 мл ), 2 с л ликьор от бъз. 
Загрейте водата и захарта до кипване и махнете от котлона. Добавете ликьора и сиропа е готов, ако не желаете да сложите алкохол може да добавите ванилия.

   
За крема:800 мл прясно мляко, 100 мл вода, 1 нишесте, 50 гр шоколад, 50 гр масло, 3 с л какао, 1 ванилия, 5 с л захар. 
След като сварите крема добавете маслото и шоколада и бъркайте докато се разтопят.



За глазурата: 150 мл сметана, 150 гр шоколад и още 80 гр за украсата, 1/2 ч ч кокос, 50 гр белени и леко запечени бадеми.
Смесете бадемите с кокоса и блендирайте за кратко. С тази смес панирайте страните на тортата. Отгоре украсете с шоколадови коралчета. Аз ги направих от леко мек шоколад настърган с белачка.   
Сметаната се загрява и в нея се пускат парченцата шоколад, бърка се докато стане гладка смес.


*Продуктите са за две платки, така че всичко разделете на две. 
*Пригответе си правоъгълна тава с хартия на дъното. 
Разделете белтъците и жълтъците. Към жълтъците прибавете 1/3 от захарта и водата и разбийте на крем. Към белтъците добавете останалата захар и разбийте на средно твърд сняг. Добавете жълтъците към белтъците и леко разбъркайте с шпатула. Добавете сухите съставки на части и бъркайте с шпатула. Изсипете в тавичката и печете на 200 градуса за около 12-15 минути. не трябва да се препича. Разбивайте продуктите за платките по отделно ако нямате възможност да ги печете и двете едновременно. След като се изпекат ги оставете да се охладят напълно с хартията. След това изрежете два кръга с ринг и те ще ви служат за основа и за капак. останалите изрезки ще наредите по средата. 
*Поставете единия кръг във форма за торта облечена с стреч фолио и оставете фолиото да виси  навън, за да ви помогне да завиете тортата. Трампирайте със сиропа и залейте с крем. Отгоре подредете изрезките отново трампирайте и залейте с крем. Най-отгоре поставете втория кръг и отново леко сиропирайте. Завийте крайчетата с фолио и оставете в хладилник за една нощ. 
След като се е охладила я обърнете в чиния за торта. Залейте тортата с глазурата и украсете по желание.
Моята торта направих изцяло от изрезки, които ми бяха останали и като я разрязах се виждаше крем на различни места, редуваха се с блат и ми заприличаха на корал.


Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар