вторник, 23 септември 2014 г.

Крем Брюле



Необходимите продукти : 8 жълтъка, 200 гр захар, 750 мл сметана 35-40 % масленост, 250 мл прясно мляко, 1/2 ч л ванилов екстракт, кафява захар за поръсване. 



Фурната се загрява на 90 градуса. Жълтъците се разбиват с миксер със захарта, докато побелеят и се получи гъст крем. Прясното мляко се смесва със сметаната и се загрява на слаб котлон, след което се прецежда върху разбитите жълтъци. Сместа се обърква добре, добавя се ванилията и се разпределя в подходящи термоустойчиви купички. 

Купичките се пъхат в загрятата фурна, в която предварително сте сложили съдинка с вода, за да не се губи влагата при печене. Кремът се пече, докато стегне добре (подобно на крем карамел). Може да изпечете десерта и на водна баня - подредете формичките в тавичка, в която сте налели 1-2 пръста вода и печете на по-силна фурна (180 градуса) до готовност. 

Щом десертът е готов, формичките се изваждат, оставят се леко да се охладят и се прибират в хладилника за няколко часа (най-добре цяла нощ). Малко преди поднасянето кремчетата се наръсват с кафява захар и се пъхат в загрята само на горен реотан фурна, докато захарта се карамелизира и се образува коричка. Същият ефект може да се постигне и ако се използва сладкарска горелка за карамелизиране на захарта.




Да Ви е сладко!

Рецептата е адаптирана от тук.



Няма коментари:

Публикуване на коментар