сряда, 17 септември 2014 г.

Шоколадова торта с кафе



Една страхотна торта за моя имен ден, благодаря за рецептата на Павлина:

За блатовете: 3 яйца, 100 гр захар, 50 мл олио, 80 мл прясно мляко, 150 г брашно, 10 гр бакпулвер, 2 с л какао, 1 с л разтворимо кафе.


    Подготвяме две форми с диаметър 20 см. Фурната е загрята на 170 градуса.

    Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци. 
    Към жълтъците добавяме захарта и разбиваме добре, следват олиото и млякото.
    Пресяваме брашното заедно с бакпулвера и ги добавяме към яйцата.
    Разбиваме белтъците с щипка сол на сняг и ги добавяме накрая с шпатула.
    Сега е момента, в който разделяме сместа на две части, към едната добавяме какаото, към другата кафето.
    Печем 25 минути или до суха клечка.
    *ако нямате форми с такъв диаметър може да използвате алуминиеви тавички, продават в различни големини, аз използвах такива с хартия на дъното, по-лесно се изважда после.


За шоколадовият мус: 2 яйца, 150 мл прясно мляко, 1 1/2 с.л. нишесте /натурално или царевично/, 100 г захар, 100 г черен шоколад, 10 г желатин, 150 мл сметана за разбиване, ванилия. 
   
    Млякото и захарта се слагат в дълбока касерола и се загряват на слаб огън докато се разтопи захарта.
    Яйцата, нишестето и ванилията се разбиват много добре, към тях се добавя на тънка струя топлото мляко при непрекъснато бъркане и цялата смес се връща на котлона докато се сгъсти. Бъркаме постоянно.
   Сваляме от котлона и добавяме шоколада, бъркаме докато се стопи напълно. Оставяме на страни да изстине напълно.
   Желатина се приготвя както е посочено на опаковката, добавя се към крема.
   Накрая е разбитата сметана.

   За муса с кафе:  2 яйца, 150 мл прясно мляко, 1 1/2 с.л. нишесте /натурално или царевично/, 100 гр захар, 1 с.л. разтворимо кафе, 10 гр желатин, 150 мл сметана за разбиване, ванилия.


   Муса е напълно идентичен с шоколадовия, разликата е в добавянето на кафе, вместо шоколад, затова аз ги сварих заедно и след това разделих, и добавих шоколад и кафе.

  

За сиропа : 1 1/2 ч ч вода , 1 1/2 ч ч захар, 2 с л бърбън или друг алкохол.
    
За глазурата: 100 гр черен шоколад, 50 мл прясно мляко.
    В касерола с дебело дъно разтапяме шоколада, махаме от котлона и започваме да добавяме млякото на тънка струя като разбъркваме непрекъснато, докато стане гладък и лъскав. 



 Сглобяване на тортата:

    В дълбок ринг поставяме първо блата с кафе леко трампирайте със захарен сироп.
Муса с шоколад, парченца банан, блата с шоколада и него трампирайте.
Най-отгоре муса с кафе. Оставяме да се стегне за 4-5 часа, най-добре за през нощта.
   Изваждаме тортата от ринга и глазираме. Украсете по желание
   *ако имате ацетатно фолио да сложите по стените на ринга изваждането ще е по-лесно, става и с хартия за печене.

Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар