неделя, 29 декември 2013 г.

Празеник със сирене



След толкова мръвки по празниците и какви ли не манджи ми се прииска да направя един празеник. Много е семпъл като продукти, но резултата е много ароматен и вкусен. Като ме видяха че ще готвя с праз децата малко се нацупиха но после като усетиха аромата от фурната нямаха търпение да го извадя и разчупя. Затова и нямам снимки като за света. Но обещавам другият път да направя по-хубави. Искаше ми се да запиша и звука, който издава при разчупването.


Необходимите продукти: 1 кисело мляко, 200 мл вода, 2 яйца, 20 гр мая, 1 с л захар 1 ч л хималайска сол, брашно около 1,1 кг тестото трябва да е еластично и не много твърдо. 
За плънката: 3 стръка праз (големи), олио, 300 гр сирене.
Задушете праза в малко олио, добавете пилешки или друг бульон и оставете да се вари на бавен огън докато се изпари бульона. Оставете праза да изстине и чак като е готово тестото добавете натрошено сирене към праза.
Сложете маята във водата и добавете захарта. разбийте и добавете няколко лъжици брашно оставете да се навдигне. Омесете тестото с останалите продукти и готовия квас. Оставете тестото да втаса около 1 час. Разделете го на две топки и от всяка топка направете с дърпане голяма кора. Намажете с олио и поръсете от плънката навсякъде. Навийте на руло усучете го и го завийте на охлювче. Сложете го в намазана с олио или масло тава. Направете същото и с втората топка тесто. Оставете да втаса и да напълни тавата. Печете на 180 градуса около 55 минути, наглеждайте го всяка фурна е различна.

Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар