петък, 27 декември 2013 г.

Мини щоленчета на Йоли



Преди Коледа съм засипана с много работа, но сега почивам и се чудя коя вкусотия да си направя по-напред. Тези сладки малки щоленчета ми са хванали окото още, като ги публикува Йоли и сега им дойде реда и на тях. Спазвам точно рецептите и знам, че ще има страхотен резултат щом става въпрос за Йоли. 


Както винаги сложих и мое нещо, ще го разберете по-надолу.

Необходимите продукти: 1 яйце, 2 с л течен мед, 40 гр захар, 10 гр мая, 100 мл прясно мляко, 70 гр масло+ 2 сл мас, 250 гр брашно, 1 ванилия, 1 ч л лимонова кора, 30 гр тъмни стафиди, 50 гр нарязани сушени плодове, 70 гр бадеми.
За пълнеж 200 гр бадемов марципан, аз сложих 150 гр + 50 гр шоколад, така марципана е по-вкусен според мен.


За намазване 30 гр масло
За поръсване пудра захар



  Разтворете маята в млякото. Разбийте леко яйцето със захарта и меда. Добавете двата вида мазнина, млякото, ванилията и лимоновата кора. Разбъркайте добре.С брашното омесете меко и леко лепкаво тесто.  Сипете сушените плодове, стафидите и бадемите. Оставете да втаса за 1 час на стайна температура покрито с кърпа или фолио. Става лепкаво тесто но като втаса се оформя лесно с набрашнени ръце. Не добавяйте повече брашно, защото ще станат твърди.



  Разделете тестото на 16 малки парчета. По същият начин нарежете марципана на 16 части и оформете фитили.
  С ръце направете  питка от всяко парче тесто. В средата сложете по едно парче марципан  и загърнете така, че да имитирате бебешки повой. Символът на загъване на щолен е "Христос в пелени".


  Подредете сладкишите в тава, покрита с хартия за печене и оставете отново да втасат за 20 минути.
 
  Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете щолените за около 20 - 25 минути. Докато са горещи ги намажете с мекото масло и оваляйте в пудра захар. Оставете ги да изстинат, след което завийте всеки щолен в найлоново фолио. Могат да се съхраняват две седмици така се получават още по вкусни, защото се смесват ароматите.




Не може да се изтрае без да се опита, а като ги опиташ не се спираш и накрая няма какво да пазиш две седмици и почваш втора доза. Така стоят нещата с вкусотийките на Йоли.



 Да ви е сладко!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар