събота, 4 май 2013 г.

Торта с млечен крем




Още една торта с много блатове. Тази е като Марсилската торта, само че са 7 и са слепени с друг крем. Всеки може да си ги направи както си иска, резултата е вкусна и лека торта.


 За блатовете : 4 яйца, 2 винени чаши захар, 4 ч ч брашно, 20 гр масло разтопено, 2 ванилии, 1 амонячна сода размита в 30 - 40 мл топла вода.  
Разбийте яйцата със захарта на крем, добавете маслото и амонячната сода размита в топла вода. Омесете с брашното до получаването на меко тесто, разделете на 10 топки и всяка разточете на тънка 2 мм кора върху хартия за печене. Печете корите на 180-200 градуса според фурната до леко порозовяване. Последната кора разрежете на 8 части, като торта и изпечете така. Тези парченца можете да използвате като украса върху тортата. Украсете ги с разтопен шоколад и ги сложете като ветрило върху нея. Аз не успях да снимам тортата с ветрилото.
Тортата може да сглобите във форма за торта с подвижен борд, като редувате блат * крем и по желание нарязани банани по средата. След като стегне няколко часа в хладилник отстранете борда и украсете. Покрийте страните с препечени кокосови стърготини или други ядки по ваше желание. Направете големи розички по края и изсипете шоколадовата глазура в средата. Поръсете с захарни пръчици и най-накрая сложете ветрилото.  


* За крема : 1 л прясно мляко, 100 гр масло, 6 с л  брашно, 6 с л захар, 1 есенция портокал. Размесете добре брашното, есенцията и захарта с малко вода. Кипнете млякото в тенджерка и добавете брашняната смес. Сварете крема като бъркате непрекъснато да не загори и да стане гладък. Докато е горещ добавете маслото и бъркайте докато се разтопи. Сега крема е готов за да сглобите тортата. 
За украсата :150 мл разбита сметана, захарни звездички или други фигурки, запечен кокос.
За шоколадовата заливка: 100 гр шоколад и 50 мл течна сметана. Загрейте сметаната и разтопете шоколада в нея до получаването на гладка смес.
  

Да Ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар