понеделник, 6 май 2013 г.

Гергьовден у дома с погача и пиле


Обикновено на този де сме на гости на братовчед ми, но тази година нямаме възможност да отидем. Затова си направихме обяд с празнична Маслена погача и Пълнено домашно пиле.
Сега ще ви споделя рецептите, а вие се пробвайте някой ден мнооого са вкусни.


Да започна с погачата, за нея са ви необходими : 350 мл прясно мляко, 1 суха мая, 1 ч л сол, 2 ч л захар, 100 гр масло, 100 мл олио, 750 гр брашно, 1 яйце. 


 Сложете маята със захарта и 100 мл вода в купа и разбъркайте добавете малко брашно и оставете да се навдигне. Замесете еластично тесто с останалите продукти без маслото. Оставете да удвои обема си. Разстелете на голяма кора наслагайте маслото на малки бучици и завийте на руло, а рулото на охлювче. Отново оставете да се отпусне прегънете няколко пъти без да месите и разделете на 4 топки. Внимателно оформете топките и разстелете на кора с дебелина около 1 см, отгоре сложете втората кора (тесто се се оформя трудно и се къса но да не се притеснявате, колкото е по накъсано толкова по-добре). Навийте на руло и нарежете на парченца подредете в тавичка  с хартия, оставете за 30-40 минути и опечете на 180 градуса. Като я извадите от фурната, може да намажете с малка бучица масло. Получава се крехка и ухаеща на масло погача.


Сега идва сложната част Пълнено домашно пиле: 1 домашно пиле (пиша специално домашно защото ако е купено не знам какво ще остане от него като се изпече), 2  кисели зелки (3 буркана), червен пипер, 1/2 пакет масло, черен пипер. 
за плънката : 2 връзки пресен лук, 2 ч ч ориз, магданоз,1 пакет масло,100 гр гъби, сол, черен пипер, кимион, лапад, пилешки дреболии ,  1 ч ч вода.
Начин на приготвяне на плънката: Запържва се лукът, гъбите и дреболиите в 3 с мл олио, добавяме ориза и го оставяме да стане прозрачен, сипва се 1 ч топла вода. Ври докато се поеме водата, добавят се подправките на вкус. Добавя се маслото и се разбърква добре да се поеме. И с това плънката е готова. 
Пилето може да се направи задушено в тенджера, като се залепи с тесто по края на капака.Отгоре се слага някаква тежест или друга тенджера с вода. Може да се пече във фурна. На дъното на съда се слага част от зелето, напълва се пилето с плънка, което предварително леко се осолява. Зашива се и се слага върху зелето,  добавя се другата част от зелето и вода, която да покрива пилето до половината. Върху цялата тази красота се полива още малко олио, около 5 с л . Може да се пече под капак или фолио, в зависимост от съда. Пече се на 200 градуса докато заври след това се намаля, но да не спира да ври, и това продължава 3 часа.     
След това имате най- крехкото и вкусно пиле. 
 Цяло не можах да го снимам, защото докато се обърна и го бяха нападнали. Сега накрая да си призная това е рецепта от една дама, която не пожела да я споменавам, но аз не мога да си приписвам чужди заслуги. Пилето бе приготвено от нея и опечено във фурна заедно с гергьовденските агънца с. Рогош и изядено от нас. После хубавичко поразпитах за рецептата, за да ви я споделя.
   

Да Ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар