Започвам рубрика "Любими рецепти на приятели" това е първата.
Първи опит за Марсилска торта. Рецептата е от една много стара книжка, грижливо пазена от бабата на моя приятелка Таня Годжева. Реших да я направя и да споделя с вас нещо, което е много лесно и с достъпни продукти. Това са продуктите за блатовете, не си мислете че са малко. Получават се 10 хубави блата по 20 см диаметър.
Необходимите продукти за блата:
2 яйца,
1 с л амонячна сода (размита в малко топла вода),
1 винена чаша захар,
1 с л краве масло,
брашно за меко тесто (около 2 ч ч по 200 мл).
Показвам стъпка по стъпка за начинаещи, защото изглежда трудно, но е лесно.
Омесва се меко тесто за точене. Разделя се на 10 топки от които се точат кори. Трябва да се разточи много тънко върху хартия, почти 2 мм. Надупчете с вилица за да се навдигнат по-равномерно.
Пекат се на предварително загрята на 190 фурна, като се внимава да не изгорят. Признавам си последният го препекох, като почнах да правя и крема, го забравих.
За крема:
0,5 л прясно мляко,
3 с л какао,
1 с л брашно,
1 ванилия,
6 с л пудра захар,
200 гр масло.
На мен ми стана рядък млечният крем с това количество брашно, затова препоръчвам да си сложите 2 лъжици.
Загрейте млякото, размесете добре какаото,брашното и ванилията с малко студено мляко. Добавете гладката смес към останалото мляко и сварете млечен крем. Оставете да изстине напълно и смесете с масленият крем. За него разбийте маслото с пудрата захар на пухкав крем.
За гарнитура: орехови ядки, шоколад, готови целувки, по оригинална рецепта.
А от мен добавка, малко ганаш, към крема за измазване на тортата отстрани, бадеми и кокос!
Да ви е сладко!
И двойна доза за рожденият ми ден!
И двойна доза за Ивчето!
Поздравления,тортата изглежда много вкусна,ще я опитам.Да попитам - блатовете не се ли сиропират?
ОтговорИзтриванеИ Честит празник Цветница! Хубав цветен и слънчев ден!
Не те поемат влагата от крема и става много меки. Като се изпекат стават като бисквитки, но после омекват. Благодаря и на вас хубави празници!
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриване