вторник, 9 април 2013 г.

Градски хляб по селски



След като правя, хлябове почти всеки ден напоследък и все не ни стига моят мъж реши, че трябва да направя двойна доза. На мен не ми трябва много и веднага се хванах на въдицата и започнах да меся. Не е нещо много специално, обикновен хляб с бяло и черно брашно, и на другия ден пак си е хубав. Добавих му само малко запечен в сух тиган сусам, защото много обичам аромата на печен сусам.
Та този дебеланко е двойна доза, снимах го малко пет за четири чак на другия ден, но реших да кача и тази снимка, като доказателство за дозата нужни продукти.
Кръглия е половин доза.
  

Необходимите продукти: 700 мл вода, 2 пакетчета суха мая, 2 с л захар, 1 ч л сол, 10 с л олио, 600 гр бяло брашно, 600 гр черно пшеничено- ръжено брашно, 1/2 ч  леко запечен сусам .


Разтворете маята с половината вода, черното брашно и захарта. Оставете да се събуди и омесете тестото с останалата вода, солта, сусама и бялото брашно. Оставете го да втаса. Оформете голям хляб, (аз го поръсих с триците от черното брашно) оставете да втаса и печете на 180 градуса за около 50 минути. Може да сложите съд с ледчета , за да се получи пара в фурната.
Като се изпече го завийте в чиста кърпа и оставете "да обиколи нивката" така ни казваше баба, за да не бързаме да чупим топлите питки, които тя правеше.



Направете си домашен хляб и няма да Ви се иска да купувате вече. Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар