вторник, 2 април 2013 г.

Еклерова торта




Това е първата ми еклерова торта. Не е от най-красивите, но пък беше вкусна.



Тук я публикувах преди време: http://josi.bg/recipes/view/553/Eklerova-torta.html

За еклерите: 100 мл олио, 200 мл вода , 150 гр брашно, 4 яйца.

За крема в еклерите :500 мл мляко, 5 с л брашно, 2 яйца, 5 с л захар, 2 ванилии,3 с л масло.
За блата 3 яйца, 3 с л брашно , 3 с л захар, ванилия , 2 с л масло , 1/2 ч л бакпулвер
За масления крем : 120 гр масло, 3 с л пудра захар, 1/2 сирене филаделфия класик, 100 мл сметана, 100 гр черен шоколад .
За млечния кафяв крем : 500 мл мляко, 5 с л брашно, 5 с л захар, 2 яйца, 100 мл сметана, 100 гр млечен шоколад.




 * За еклерите се приготвя парено тесто и с малка лъжичка се взема от тестото и се оформят малки еклери колкото малко орехче. Пекат се в силно загрята фурна без да се отварят около 30 минути.Тук съм описала как се прави парено тесто: http://samozagladni.blogspot.com/2012/10/blog-post_1485.html

 * Крема за еклерите се приготвя като се заври млякото и към него се прибавят разбитите яйца със захар и брашното.Накрая се добавя и маслото и ванилията.
 * За масления крем се разбиват маслото с захарта и към тях се прибавят сиренето филаделфия, сметаната се затопля и към нея се прибавя шоколада нарязан на парченца за да се разтопи.След като се охлади се добавя към масления крем .
* Блата за основата се приготвя като обикновен пандишпанов блат. Разбиват се яйцата със захарта. Добавят се брашното с ванилията и бакпулвера. Накрая се прибавя и маслото.  Във форма с хартия на дъното и подвижен борд се изсипва и се пече на 180 градуса до порозовяване. След като изстине се поставя в чиния за торта и се сиропира леко със захарен сироп, намазва се с масления крем .
 * Слага се борда на формата без дъното около блата отгоре се нареждат еклерите пълни с крем. Върху тях се намазва и кафявия млечен крем, на мен ми остана от крема за еклерите и него го сложих най-отгоре. Оставих тортата да се охлажда цял ден и след това извадих борда и украсих със сметана разтопен шоколад и горски ягодки.



Лесна е за приготвяне въпреки че изглежда сложна, и продуктите не са много завъртяни. 
Да Ви е сладко!

3 коментара:

  1. Здравейте! Рецептата изглежда страхотно. Само искам да попитам кога се добавя масления крем? В рецептата пише, че върху еклерите се маже млечния кафяв крем, а масления крем къде остава?

    ОтговорИзтриване
  2. Масления крем се маже върху блата за основа,отгоре се подреждат еклерите и тн. :) Дано ви хареса!

    ОтговорИзтриване
  3. Извинявам се, пропуснала съм да прочета, то го пише в рецептата. Почти съм готова с тортата, остана само украсата, но първо да стегне в хладилника и после. Вярвам, че ще е вкусна, само да се справя добре! :)

    ОтговорИзтриване