сряда, 24 април 2013 г.

Марсилска торта



Започвам рубрика "Любими рецепти на приятели" това е първата. 




Първи опит за Марсилска торта. Рецептата е от една много стара книжка, грижливо пазена от бабата на моя приятелка Таня Годжева. Реших да я направя и да споделя с вас нещо, което е много лесно и с достъпни продукти. Това са продуктите за блатовете, не си мислете че са малко. Получават се 10 хубави блата по 20 см диаметър. 


Необходимите продукти за блата: 
2 яйца, 
1 с л амонячна сода (размита в малко топла вода), 
1 винена чаша захар,
1 с л краве масло, 
брашно за меко тесто (около 2 ч ч по 200 мл). 
Показвам стъпка по стъпка за начинаещи, защото изглежда трудно, но е лесно.




Омесва се меко тесто за точене. Разделя се на 10 топки от които се точат кори. Трябва да се разточи много тънко върху хартия, почти 2 мм. Надупчете с вилица за да се навдигнат по-равномерно. 


Пекат се на предварително загрята на 190 фурна, като се внимава да не изгорят. Признавам си последният го препекох, като почнах да правя и крема, го забравих. 



За крема:
0,5 л прясно мляко, 
3 с л какао,
1 с л брашно,
1 ванилия, 
6 с л пудра захар, 
200 гр масло. 
На мен ми стана рядък млечният крем с това количество брашно, затова препоръчвам да си сложите 2 лъжици. 


Загрейте млякото, размесете добре какаото,брашното и ванилията с малко студено мляко. Добавете гладката смес към останалото мляко и сварете млечен крем. Оставете да изстине напълно и смесете с масленият крем. За него разбийте маслото с пудрата захар на пухкав крем. 


За гарнитура: орехови ядки, шоколад, готови целувки, по оригинална рецепта. 
А от мен добавка, малко ганаш, към крема за измазване на тортата отстрани, бадеми и кокос! 

Да ви е сладко! 



И двойна доза за рожденият ми ден! 


И двойна доза за Ивчето! 



3 коментара:

  1. Поздравления,тортата изглежда много вкусна,ще я опитам.Да попитам - блатовете не се ли сиропират?
    И Честит празник Цветница! Хубав цветен и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не те поемат влагата от крема и става много меки. Като се изпекат стават като бисквитки, но после омекват. Благодаря и на вас хубави празници!

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване