вторник, 8 декември 2015 г.

Еклерчета с пухкав крем



Любимият ми сладкиш от детството! Много ги обичах тези еклери като малка, но рядко ги хапвах. Сега като си имам стабилен миксер вече ги правя за нула време и не ме болят ръцете от бъркане. 



Необходимите продукти: 100 мл олио, 200 мл вода, 150 гр брашно, 1 ванилия, 4 яйца. 
За крема: 400 мл прясно мляко, 2 яйца, 1/2 ч ч захар, 1/2 ч ч брашно, 60 гр бял шоколад, 1 ванилия ако използвате истинска шушулка може да сложите половин в тестото и половин в крема, 100 мл млечна сметана 35 % масленост, 40 гр масло.

За ганаша: 100 мл сметана, 100 гр шерен шоколад.



Сложете водата с олиото да заври в малка тенджерка. Изсипете брашното наведнъж и бъркайте да се разбърка добре без да има сухи топчета. Махнете от котлона и сложете в купата на миксера, за да не хващате мускулна треска докато го разбивате. Пуснете на бавна скорост миксера и разбивайте като добавяте едно по едно яйцата. Накрая добавете и ванилията. Прехвърлете в пош със звездовиден накрайник и шприцовайте върху хартия на розички. Печете 30 минути на 180-190 градуса без да отваряте фурната. 
За крема сложете млякото да се свари, в купа разбийте яйцата със захарта и брашното. Прибавете част от крема при яйцата и след това върнете всичко в млякото. Разбърквайте енегично и варете докато се сгъсти. Докато е още горещ крема добавете маслото, ванилията и белият шоколад. Оставете да се охлади напълно (може и в хладилник да постои 1 нощ) и разбийте сметаната на гъст крем. Добавете я към крема и разбъркайте добре с шпатула.


Напълнете еклерчетата с крем и ги потопете до средата в ганаш. След като се стегне ганаша ги нашарете с помощта на малък корнет. Последно поръсете леко с кокосови стърготини.


Да Ви е сладко!
Ако са Ви харесали тези сладури споделете ги с бутоните под публикацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар