петък, 16 ноември 2012 г.

Джинджифилов пай с дюли



Това е вариант на пай, който много допадна на семейството ми, точно заради аромата на подправките.Трудно се реших да използвам джинджифил в сладките си измишльотини, но сега май няма да го оставя намира.


Необходимите продукти: 1 яйце, 1 к ч захар, 1 к ч олио, 1 с л кисело мляко (пълна с купче), лимонова кора, 1 к л канела, 1 /2 к л джинджифил, 1 ванилия, 1ч л  бакпулвер, около 300гр брашно, не го мерих, защото знам какво трябва да се получи като гъстота.  Тестото е меко и лепнещо, не се нуждае от много месенено. Като го оставите да постои десетина минути се омазнява и е лесно за работа.



Плънка: 2 дюли 1 ч ч захар 1 1/2 ч ч орехи, шепа бели стафиди. Дюлите се почистват и се настъргват , слагат се в тенджерка да омекнат с захарта и малко водичка, не трябва да стават на сладко (много гъсто). Като е готова оставете да поизстине и добавете орехите леко начукани и стафидите, накиснати предварително в ром.



Оформете топка от тестото и направо в тавичката притиснета с пръсти да се образува тънка основа с повдигнати крайчета. Изсипете плънката и разпределете, отгоре украсете с топчета тесто и ленттички.
Да Ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар