петък, 8 май 2020 г.

Кифлички с чия и цвекло на прах



Все ми се иска да направя цветни, кифлички понички и какво ли още не ама да не са с бои, а с обикновени растителни оцветители.


Тестото за тези вкусни пухкави кифлички, беше уникално красиво розово, за съжаление цвета се променя след печенето вече са почти оранжево кафявички. Това не се отразява на вкуса им обаче. Те са много крехки, със супер тънка хрускава не коричка а ципичка отгоре, а вътре са мекички.


Необходимите продукти: 
120 гр левито мадре в пик, 
200 мл прясно мляко, 
1 яйце, 
5 гр сол, 
50 гр масло,
100 гр захар,
3 ч л цвекло на прах,
1 ч л ванилов екстракт,
1/2-1 ч л вода от портокалов цвят( аромата е силен преценете сами, след изпичане не е толкова силен),
350 гр силно бяло брашно( ако брашното ви се вижда малко или много което е напълно възможно заради различните брашна, добавяйте малко помалко и преценете сами).

За намазване между пластовете: 
50 гр масло, 
1 ч л цвекло на прах,
2 с л чия.

За плънка:
шоколад на калети или лешникова паста Ночолата. 

За намазване и поръска: 
1 белтък, 
бяло маково семе.




Запрятаме ръкави и започваме да месим. Всичко може да се случи много лесно с миксер на стойка ако нямате такъв ще се наложи да си топнете ръцете в тестото и да се набрашните. Това не е проблем за мен и дори много обичам, но от много месене ръцете се преуморяват и вече разчитам на миксера.

Смесете всички продукти без солта и маслото и омесететестото. Оставете го покрито за 15-30 минути и след това добавете солта. Омесете добре и отново покрийте за 15-30 минути. Добавете маслото на кубчета ( на стайна температура) омесете добре до гладкост и отново покрийте. Оставете за 30 минути, разделете на 5 топки и всяка топка разточете на кора около 25 см диаметър. Намажете с маслото размесено с чията и цвеклото на прах. Сложете корите една върху друга и опаковайте с фолио. Сложете в хладилник за една нощ. На сутринта извадете и оставете за 30 минути. Разточете голяма кора и нарежете на триъгълници. Направете кифличките и оставете да втасат покрити с кърпа във фурната. Отнема около 5 часа, не ги форсирайте в затоплена фурна ще им изтече маслото. По-добре след 3 часа втасване да сложите една купа с гореща вода във фурната, това е достатъчно.
Преди печене намажете с разбит белтък и поръсете с маково семе. Печете на 180 градуса до леко златисто.



































Зелените кифлички са по същата рецепта с малки промени. 
Вместо цвекло на прах сложих In Shape Mix и аромат на лимон.
В маслото за намазване сложих микс и тиквен тахан Белун.





Да ви е сладко!



Ако ви харесват рецептите ми споделете сбутоните под публикацията. Може да следите всичко и на страничката ми във Фейсбук и профила ми в Инстаграм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар