вторник, 29 октомври 2019 г.

Тройно тиквена торта със сироп от фурми



Всяка есен започват едно след друго да ми се въртят в главата разни идеи с тиква, ябълки, кестени, орехи и тн. Въртят се, като "мухи без глави" и в един момент някоя, нова чинийка, съставка или аромат ми дават последната бляскава идея, за да се роди нещо ново. 


Бляскавата идея в случая дойде от сиропа от фурми на Белун. Това е елексир за сетивата, специфична много приятна сладост и аромат, нежна текстура и карамелен цвят. Съвсем скоро ще можете да си купите и се убедите сами в думите ми.


А сега за тортичката, всички аромати в нея така се приляха, че никой не позна какво има вътре и на какво ухае. Аромата е на сладък парфюм, да това е нещо, което не съм усещала в друга торта. Само си представете - леко запечени лешници, тиква, подправки, Коантро, фурми, кафява захар, червени боровинки, портокал... Сега вече наистина ви обърках, това неможе да е комбинация, си мислите нали? Но е една много нежна парфюмна композиция, с която бих си пафюмирала стаята, за да ми ухае на уют. 

Много се чудих дали да я споделя, защото мисля, че ще е хит в моето ново начинание, но в крайна сметка обичам да раздавам знания. Това е най-ценното нещо заедно с любовта, което мога да раздавам без да спирам. Надявам се да имам много последователи, които да направят същото!


Необходимите продукти: 
1  2/3 ч ч брашно,
1/2 ч ч леко запечени и смлени на брашно лешници,
2 ч ч кафява захар, 
2 ч л бакпулвер, 
2 ч л сода,
1/3 ч л сол, 
4 яйца, 
1 ч ч илио,
4 ч ч настъргана тиква, 
подправки: канела, джинджифил на прах, звездовиден анасон, карамфил, индийско орехче, ванилия.

За крема: 
1 буркан заквасена сметана, 
5 с л сироп от фурми Белун,
200 гр маскарпоне, 
2 ч л портокалова кора от сладко накълцана на ситно,
  150 мл млечна сметана.







За крема отстрани: 
150 гр бял шоколад, 
130 мл сметана млечна.

За сиропиране на блатовете: 
3 с л сироп от фурми Белун, 
3 с л портокалов ликьор Коантро,
100 мл вода.

За гарниране и декорация: 
100 гр бадеми леко запечени, 
1/2 ч ч ръчел от тиква домашен и хрупкав
3-4 с л сладко от червени боровинки.


Ще ви трябват още две форми с диаметър 20см хартия за печене, миксер, купи шпатули и въображение.


Загрейте фурната на 170 градуса. Сложете хартия на дъното на формите и намацете бордовете с масло и поръсете с брашно.






Настържете тиквата на едро ренде.

Сложете яйцата да се разбиват в миксера със захарта. През това време пригответе в купа сухите съставки, брашно, подправки, сода, бакпулвер, сол, смлени лешници. Пригответе си в чашка олиото. Към разбитите яйца сложете олиото и разбъркайте леко на ръка. Добавете половината от сухите съставки и разбъркайте внимателно. Добавете тиквата и разбъркайте с шпатула. Накрая завършете с брашняната смес. Разпределете във формите по равно и печете до суха клечка. Оставете да се охладят за 10 минути в тавичките и извадете върху решетка. Когато са напълно охладени може да разрежете всеки блат на две отделни платки.





За крема сложете маскарпонето, портокаловата кора и тахана в купа и разбъркайте с шпатула. Добавете заквасената сметана и сиропа от фурми и разбъркайте. Последно прибавете и малко бита сметана за пухкавост. Крема е готов не е много сладък но не му трябва да е, защото той ще балансира сладостта от блата и украсата.


Сглобете тортата, като редувате блат сироп, крем, сладко от червени боровинки и отнново блат....завършете с крем. Оставете да стегна в хладилник. Измажете страните на тортата с разбит бял ганаш. Украсете по ваше желание, аз направих това с бадеми и парченца ръчел.

Това е тя тортичка провокирана от продукти на Белун и есента.


Да ви е сладко!


Поканете приятели на кафе и ароматна тортичка и само гледайте, каква ще е реакцията им на лицата когато я вкусят.


Ако ви е харесала тази рецепта споделете с бутоните под публикацията.

Можете да следите всички рецепти и на страничката ми във Фейсбук.


Ето вече има и повторение на тази вкусотия, специално за една двойка празнуваща годишнина.
Да са живи и здрави и много влюбени!



Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.



Няма коментари:

Публикуване на коментар