понеделник, 7 октомври 2019 г.

Торта "Хепи"



Тази тортичка измислих за една специална дама, която пожела малка здравословна торта. Трябваше да е  лека на вкус и да е с възможно най малко глутен. 


Тя даде началото и на един нов период в моя живот, в който се отдавам изцяло на сладкишите и на моето хоби! Мисля че ще бъде ако не друго то поне много вкусно, ще се радвам да се доверите и да направите някоя рецепта, а ако ми вярвате още сега може да споделите рецептата с бутоните под публикацията.


Така я нагласих, че вече я правя няколко пъти и все се харесва, май ще стане редовен член на колекцията "често правени торти".
Имам още една идея за нея, която ще споделя, когато я изпробвам, за сега толкова с обясненията, почваме да бъркаме.


Необходимите продукти за платките: 
2 яйца, 
200 гр мусковадо, 
3 с л мед,
 80 гр масло, 
1 ч л ванилия натурална(захар, шушулка или екстракт), 1 ч л канела,
 1 ч л сода за хляб, 
100 гр бадемово брашно, 
100 гр фини овесени ядки, 
100 гр картофено брашно, 
100 гр брашно от спелта пълнозърнесто, 
100 гр бяло брашно.

За крема:
 1 буркан заквасена сметана,
250 гр маскарпоне, 
250 мл течна млечна сметана 30% масленост,
1 ч л ванилия, 
1 ч л лимонова кора, 
5 с л сироп от агаве. 

За гарниране: домашно боровинково сладко.
За паниране по борда: леко запечени рязани бадеми.
Украса шоколадови дантелки от чист шоколад и дехидратирани малини.



Да започваме с платките, първо смесете яйцата, захарта и меда в тенджерка. Добавете и маслото и на слаб котлон сложете да се разтопи всичко. Бъркайте внимателно да не се изпържат яйцата. Когато всичко е стопено сложете канелата, содата и ванилията. Свалете от котлона и добавете брашната. Овесените ядки минете през блендера да станат на брашно. Омесете внимателно и разделетена 8 части. От тях трябва да се разточат много тънки кори върху хартия с диаметър 20-22 см. Надупчете ги и печете на 180 градуса до леко зачервяване на долната страна.

След като са изпечени и охладени пригответе крема и може да сглобявате тортата. Аз я сглобявам в ринг , но може и без него. 
Сложете една бисквитена платка на дъното и намажете с няколко лъжици от крема. Сложете боровинково сладко на места. Така редувам всички платки с крем и сладко. Завършваме с крем и оставяме да стегне в хладилник.

Когато е готова зафилваме (измазваме) отстрани с разбит бял ганаш и украсяваме с него. Поръсвам с дехидратирани малини и декорираме с шоколадови украси. Отстрани панираме с бадемите.


Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесала идеята за по-здравословен вариант на тортичка, направете я и и се насладете. Благодаря Ви предварително за доверието!


Може да следите всичко в страничката ми във Фейсбук и в Инстаграм.





Няма коментари:

Публикуване на коментар