неделя, 9 юни 2019 г.

Торта - Вкусотия до шия


Тортичката правя вече два пъти и много се харесва от всички които я опитаха. Първият път дори не успях да снимам разрез. Изчезна много бързо. Всеки път нещо забравям улисвам се и затова сега ще ви покажа две торти наведнъж.


Необходимите продукти: 2 яйца, 3/4 ч ч кафява захар, 100 мл разтопено масло, 200 мл мътеница, 1/2 ч ч лешници, 1/4 ч ч захар, ванилия, 1/2 ч ч какао, 1 1/2 ч л бакпулвер, 1 ч ч брашно. 

За крема: 200 гр маскарпоне, 100 гр крема сирене, 100 мл сметана, 100 гр бял шоколад, 2-3 капки портокалово масло за аромат, 3-4 пълни с л разбита сметана.
В първата торта наптавих два вида креми вторият беше с шоколада на Белун, вместо белия шоколад и сметаната. Този кафевия крем ползвах в средата на тортата, но за това ще напиша по-долу, като обясня сглобяването.
За сиропиране на блатчетата: 2-3 с л сладко от  череши, 2 с л коняк или ром, 3 -4 с л вода.
Допълнително за гарниране:  2 банана и био шаколад Белун.


За да приготвите блата са ви необходими форма за торта с диаметър 20см. Сложете хартия на дъното, намажете с масло и поръсете с брашно.
Пуснете фурната да се загрява до 180 градуса.
Разбийте яйцата с кафявата захар на крем. В чопър сложете лешниците и бялата захар и направете няколко пулсации, за да станат на брашно. Добавете мътеницата към яйцата, а след това и маслото. Смесете брашното с бакпулвера и лешниците. Прибавете ги към сместа с яйцата и разбъркайте с шпатула. Внимателно присипете в приготвената форма и печете до суха клечка.

Оставете блата да се охлади напълно и след това разрежете. 
Друг вариант, за да постигнете идеално равни и еднакви платки е да ги изпечете в отделни формички. 
Аз правих и двата варианта, по лесния за вас изберете вие. Когато правих в отделни формички ползвах 4бр по 17 см диаметър.


За да приготвите белия ганаш, затоплете сметаната и залейте с нея белия шоколад. Оставете да се охлади напълно.
Крема се приготвя много лесно, като разбърквате всичко на ръка, за да не се пребие маскарпонето. Накрая добавете и разбитата сметана, за да стане по пухкав.
Сглобете тортата като поставите една платка в тортена чиния. Сиропирайте леко след това намажете с леко затоплен шоколад Белун. Сложете крем и заравнете. Подредете банани и продължете със следващия ред. Така де повтаря всичко до последната платка. Завършете с крем, загладете го и оставете тортата да стегне в хладилник.
Може да украсите тортата както ви харесва.

Ако решите да направите голата торта с два вида крем сглобяването е малко по-различно. Сложете една платка и по края шприцовайте бял крем. В средата сложете от кафевия и подредете банани върху него. Така продължете докато свършат платките.


Да ви е сладко!


Ако ви е харесала рецептата, направете си я и споделете с бутоните под публикацията. Благодаря на всички ви предварително! Можете да следите рецептите и на страничката ми във Фейсбук.






4 коментара: