четвъртък, 20 юни 2019 г.

Шоколадова торта с плодове



Тортичка която направих за приятелка и толкова бързах, че не можах да доизкусуря, но пък толкова се хареса от всички във Фейсбук, че реших да ви споделя и рецептата след толкова молби. Това е лесно бързо и вкусно.


Необходимите продукти: 
2 яйца, 
200 мл прясно мляко, 
400 гр захар, 
100 мл олио,
 ванилов екстракт,
 3/4 ч ч какао, 
2 ч ч брашно, 
2 ч л сода, 
1 ч л бакпулвер,
 1 ч ч кафе еспресо или нес.

За крема: 
400 гр маскарпоне, 
250 мл млечна сметана, 
100 гр черен шоколад 72% + 100 мл течна сметана

За сиропиране: 
1 ч ч сладко от череши, 
2 с л коняк, 100 мл вода.
Допълнително пресни череши, ягоди, боровинки, малини.

За заливката: 
80 гр черен шоколад 72 %,
 50 гр млечен шоколад с карамелен вкус, 
3-4 с л лешниково олио.


За блата разбийте яйцата със захарта на гъст крем. Добавете олиото млякото и разбъркайте леко на ръка. Добавете всички сухи съставки и разбъркайте на ръка. Накрая добавете и кафето, разбъркайте внимателно и изсипете в приготвена форма с диаметър 23 см, и хартия на дъното. Печете 1 час на 175 градуса или до суха клечка. Готовият блат оставете да се охлади напълно и разрежете на 3 равни платки. 

За крема направете ганаш със 100 мл сметана и шоколада. Разбийте останалата сметаната (250мл) на гъст крем, но внимавайте да не я пресечете. Маскарпонето разбъркайте с шпатула на ръка и добавете изстиналият ганаш. Накрая добавете и лешниковата паста разбъркайте и смесете внимателно с разбитата сметана.

За да сглобите тортата сложете една платка върху тортена чиния или подложка. Сложете ринг около нея. Сиропирайте с черешовото сладко с коняк. Сложете няколко черешки и 1/4 от крема. Подредете пресни плодове върху крема и сложете втората платка. Повторете всичко и завършете с крем. Приберете в хладилник и оставете за няколко часа. След като се охлади измажете отстрани с останалият крем и залейте с разтопения шоколад. 
Украсете по ваше желание. 

Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесала тортичката направете си я и споделете с бутоните под публикацията. Можете да следите всички нови рецепти и на станичката ми във Фейсбук.  Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.





4 коментара:

  1. Великолепна е, Любче! Красива, вкусна, прецизна, просто една шоколадова фантазия. Комплименти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, беше направена за нула време и без много да я мисля, накрая обра овациите на всички. И аз не знам как стана :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Ще трябва да ти дойдем на гости някой ден и да похапнем от тези разкошни, възхитителни и съблазнителни неща!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам кой пише, но щом харесвате да похапвате сте добре дошли :)

      Изтриване