неделя, 11 февруари 2018 г.

Kage "Skønheder" -торта "Красавици"




За моята принцеса една специална торта, с много нежна текстура и фин аромат на датски сладки. Да ми е жива и здрава, и все така добричка, упорита и много щастлива. Отново празнувахме двоен рожден ден с нейната приятелка Ради, която е родена на същия ден следващата година. Така празника ни става още по-красив и весел. Бъдете щастливи момичета!

Кръстих тортата на датски, защото сложих подправки за датски сладки в нея, после и придадох малко блясък с датски дъстове за красота, която не личи естествено на шантавите ми снимки....
Та името означава "Красавици" и дано чичо Гугъл не греши 😜. 



Рецептата си измислих сама след няколко опита за блат с тиква това беше най-успешния, който се хареса доста на всички, които опитваха тестовете.
Подозирам, че ще стане една от фаворитите ни.




Необходимите продукти за блатовете: 4 яйца, 200 гр пюре от печена тиква, 400 гр захар, 2 ч ч брашно, 10 гр бакпулвер, 200 мл олио, натурална ванилия, 1 к л подправки за меденки, 1 к л подправки за кафеви бисквитки. 
Това е дозата за един блат, а аз направих два защото ни трябваше голяма торта за 30 парчета. 


За крема: 500 гр маскарпоне, 200 гр шоколад натурален, 800 мл сметана, ванилия, 3-4 с лпудра захар.
Разбийте маскарпонето с 600мл сметана, 200 мл сметана сложете в касерола и стоплете, като гледате да не завира. Добавете шоколада на парченца и оставете за няколко минути. Разбъркайте добре с шпатула, оставете да се охлади. Смесете с маскарпонето и разбъркайте добре. 
Крема ви е готов!


За ганаша: 100 гр натурален шоколад, 200 мл сметана.

За гарниране: 2 банана, 1 бурканче ванилово ябълково сладко, малини, ягоди.

За глазурата: 100 гр тъмен шоколад, 100 гр бял шоколад, 1 ч л кокосово масло, 1 ч л какаово масло, 3 с л олио.


За украса: шоколадови листенца направата, на които е малко пипкава, но с желание всичко се постига, целувки естествено домашни в различни форми и цветове, и шоколадов крисп, разбита сметана с  бял шоколад, сладкарски брокатени дъстове.



За шоколадовите листенца: 100 грама бял шоколад, боя за шоколад, брокатени цетни дъстове.



За целувките: белтък, пудра захар и боя за сладки, цветна захар за поръсване или захарни топченца поръска.


Ще ви е необходима форма за торта с диаметър 26см, ако сте решили да правите голяма торта, като мен. Ако ви трябва по-малка торта около 16 парчета, вземете форма с диаметър 23-24 см направете една доза блат и нарежете на 3 тънки платки. Съответно намалете количеството на крема. 


Разбийте яйцата със захарта на гъст крем. Пасирайте тиквата с олиото и тя се получава гъста като крем. Смесете двете смеси и добавете брашното предварително смесено с всички подправки и бакпулвера. Добавете сухите съставки на части и разбъркайте със шпатула. Изсипете във форма с хартия на дъното и печете на 180 градуса до суха клечка. В различните фурни изпичането е различно така че проверявайте и ако ви се вижда силна фурната може и да намалите градусите.


След като се изпече оставете да се охлади за кратко и извадете от формата. Оставете на решетка да се охлади напълно, най-добре за една нощ. Разрежете охладения блат на три платки и може да сглобите тортата, като редувате блат, сладко, крем, плодове, и отново блат, сладко, крем, плодове, блат и завършвате с крем. Оставете в хладилник да сегне за няколко часа. Махнете ринга измажете добре с разбит ганаш и отново оставете да стегне. Залейте с глазура и украсете по ваше желание. 



Да Ви е сладко!
Хайде бързо в кутията и да тръгваме, че закъсняхме за рождения ден 😃













Ако Ви е харесала идеята за тиквена торта направете си я и споделете с бутоните под пубкликацията.

4 коментара:

  1. Изглежда изключително, личи отвсякъде вложената любов и старание! Поздрави и да са ти живи и здрави красивите момичета, за които си се постарала така добре.

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна е тортата, да са живи и здрави и дъщеричката, и приятелката и, дано приятелството им устои на времето!

    ОтговорИзтриване