неделя, 4 февруари 2018 г.

Хляб с чия и малцово кафе



Тръгнах да търся аз малцов сироп и попаднах на инстантно малцово кафе. Прочетох че в състава му има само малцов ечемик и няма кофеини и други съставки. 



Помислих си взимам го, какво толкова ако не за хляб ще го ипия или ще го вложа в нещо друго. Не е мног евтино, нооооо кефа цена няма. Купих си го аз иведнага суи наврях носа да го помириша, аромата му е точно като на малцовото брашно. Доволно се прибрах у нас и с нетърпение зачаках да стане време за месене. То пък точно в този момент на моите хора ще им се прияде лазаня и няма да изядат хляба. Ами ще подарявам, мисля си пък може и да пусна обява- "Който иска прясно изпечен хляб всеки ден, да се запише с коментар под поста😉"


Айде стига толкова празни приказки, вижте рецептата и си направете хлябче у дома.


Необходимите продукти: 130 гр активен бял течен квас, 350 мл вода, 400 гр бяло брашно, 50 гр ръжено рашно, 50 гр пълнозърнесто пшеничено, 50 гр семолина, 10 гр сол, 2 ч л чия (според мен може да се сложи и повече), 2 ч л кафе. 


Хляба се приготвя по познатия начин за хляб с квас. При мен всичко беше по следния начин: 2 часа автолиза, омесване без солта, след 30 минути добавям солта и омесвам, след 30 минути разпъване и сгъване (общо 3 пъти през 30 минути), втасване на тестото около 3 часа на стайна температура, оформяне и втасване на хладно, но не в хладилник за около 4-5 часа. Печене на 240 градуса около 20 минути с капак, и още 10 минути на 180 градуса с няколко напръсквания с вода. Моята фурна явно е доста силна и за тези минути се изпича добре.





Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесала моята идея споделете с бутоните под публикацията :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар