четвъртък, 24 август 2017 г.

Орехова торта



Цяло лято нищо шоколадово не съм направила, покрай плодовете не допирам до шоколада и вече взе да ми се прияжда. Реших да си направя орехови платки по стара рецепта и да комбинирам с нов крем и плодове. Получи се страхотна тортичка. Визията е семпла като за домашна торта, но вкуса е чудесен.




Необходимите продукти:


За блатовете :2 ч ч (160 гр) смлени орехи, 2 ч ч (250 гр) самонабухващо брашно, 1 ч ч (200 гр) захар, 1 ч ч (160 гр) кафява захар мусковадо, 2 яйца, 2 ч ч (360 гр) кисело мляко, 1 ч ч (180 мл)зехтин ако е много силен аромата на зехтина може да направите 1:1 с олио, 1ч л сода бикарбонат, 2 ч л ванилов екстракт, 4 ч л какао.





За крема: 450 мл прясно мляко, 250 гр маскарпоне, 100 гр тъмен шоколад, 1 пудинг ванилия на Д-р. Йоткер (може и друг шоколадов или карамел), 200 мл млечна сметана 35% масленост.



За гарниране: 2 банана, 1 ч ч прясно приготвено сладко от праскови, 2 с л ликьор кайсия или праскова.
За украса: шоколад настърган на фини ленти.



Пригответе пудинга по указанията, само че без захар. След като се свари добавете 100гр натрошен шоколад и разбъркайте докато стане хомогенна смес. Оставете да се охлади напълно. Разбъркайте маскарпонето и го добавете към крема. Разбийте за кратко с миксер и добавете разбитата сметана. Разбъркайте добре с шпатула.


За блатовете пригответе фофма с диаметър 24см. Загрейте фурната на 170 градуса. Разбийте захарта със зехтина, добавете яйцата. След това добавете и киселото мляко със содата. Накрая добавете брашното с какаото и орехите. Изсипете в тавичката и печете до суха клечка около 50-60 минути. Извадете от фурната и оставете за 10минути в тавичката. След това извадете и оставете да се охлади напълно.


Разрежете блата на 3 тънки платки. Сложете една на дъното на тортена чиния и я сиропирайте със сладкото от праскови. Намажете с крем и подредете резенчет банан. Повторете така докато свършат блатовете и най отгоре намажете с крем. Оставете да се охлади и след това украсете по ваше желание.


Да Ви е сладко!



Ако Ви е харесала моята орехова торта направете си я и споделете с бутоните под публикацията.


Напишете коментар и споделете мнението си за рецептата 😊


Няма коментари:

Публикуване на коментар