неделя, 20 август 2017 г.

Морковена торта с бадеми




Открих тази рецепта тук и реших да я изпробвам, направих проба с половин доза и съм много доволна. Следващият път ще е цяла. Споделям моята рецепта, и моите малки промени, които направих този път. 


За блата: 125 
гр моркови, 
настъргана кора от 1/2 лимон и 1/2 с л лимонов сок, 125
гр смлени бадеми, 25 
гр брашно, 1 
ч л бакпулвер, 3 
яйца, 80 
гр захар, 
краве масло и галета за намазване на формите. 
Сладко от ванилови ябълки вместо желе. 


Крем: 300 
гр заквасена сметана, 3-4 с 
л пудра захар, лимонови корички, ванилия, 100 мл млечна сметана.

Плънка: пресни боровинки. 
Декорация: 
коксови стърготини и фунданови морковчета.


Морковите се настъргват на дребното ренде и се смесват с лимоновата кора. Фурната се загрява на 180° С, а тавичките се намазват с кравето масло и се поръсват с галетата. 

Смлените бадеми, брашното и бакпулвера се смесват. Яйцата се разделят и белтъците се разбиват на сняг, като постепенно към тях се прибавя захарта и се бие до получаването на гъста и лъскава пяна с твърди връхчета. 

Жълтъците се разбиват до кремообразно състояние и внимателно се прибавят към белтъците, след това се добавете и морковите с брашното. Полученото тесто разпределете в правоъгълна тавичка печете около 30-35 мин. не трябва да се препича. Извадете и оставете да изстине върху решетка. След като се охлади разрежете, с остър нож на две, за да получите 2 броя еднакви тънки платки. След това разрежете на две по дължина, за да получите 4 дълги платки. 


Сглобяване: 


Поставете едната платка в чиния, в която ще се сервира. Поставете една платка намажете с ябълково сладко и след това с крем. Сложете втората платка и намажете с крем поръсете с боровинки и отново платка. Намажете сладко и крем и отново платка, завършете с крем. 


Оставете да се стегне в хладилник и украсете. 


Декорирайте по жаше желание, използвайте каквото искате. Може да замените кокоса с напрошен кафяв блат или счукан шам фъстък. 


Да Ви е сладко! 


Ако Ви е харесала идеята направете си я и споделете с бутоните под публикацията.

Напишете коментар и споделете мнението си за рецептата 😊 



Няма коментари:

Публикуване на коментар