понеделник, 7 август 2017 г.

Патладжани на тиган по китайски



Много обичам патладжани, тиквички и всякакви зеленчуци. Ако има как ще правя само зеленчукови манджи. Затова без да се замисля изпробвам всичко ново и различно, което ми се изпречи на погледа.


Благодаря за споделената рецепта на Илианка, така точно на време сподели рецептата, че нямаше как да подмина поста и.

Необходимите продукти: около 1,2 кг патладжани, 4-5 скилидки чесън български, 2 с л настърган джинджифил (аз ползвах сух 1 ч л), 1 малка люта чушка, 1 малка червена чушка, 1 малка зелена чушка, 1 връзка зелен лук (аз ползвах стар лук и после поръсих с пресен див лук за свеж аромат), 4 с л соев сос, 4 с л балсамов оцет, 1 1/2 с л захар, сол. 




Патладжаните се нарязват на пръчици с дължина 5-6 см. Поставят се в голяма купа или тенджера, посоляват се и се покриват с вода. Оставят се 2-3 часа да си пуснат горчилката.
Измиват се и се подсушават на чиста кърпа или с кухненска ролка.
Лукът, чушките и чесънът се нарязват на много ситно. Джинджифилът се настъргва.


Моята тайна, за да не стават много мазни патладжаните е: след като си почистите, обелите и нарежете посолете и оставете да се отцедят. След това изплакнете и оставете да се отцедят и изсъхнат на повърхността. За целта може да подредите на решетка, а в тези жеги съхненето става лесно. 
В голям тиган се загрява мазнината. Поставят се парчетата патладжан и се пържат до златисто от всички страни. След като ги извадите отново ги слагате върху решетка поставена над тавичка или купа. Така поетото олио се отцежда доста и патладжаните не са много мазни.
Налейте 1-2 с л олио в тигана да се загрее. В нея се изсипват лук, чесън, чушки и джинджифил. Посоляват се леко и се пържат за кратко - колкото да си пуснат ароматите. Изсипват се соевия сос и балсамовия оцет, добавя се захарта. Разбърква се и към тази смес се добавят всички изпържени патладжани. Внимателно се бъркат докато хубаво се овкусят.
Накрая по желание могат да се поръсят с наситнен магданоз или див лук.



Да Ви е сладко!

Ако Ви е харесала идеята за патладжани по китайски, направете си ги и споделете с бутоните под публикацията. 
Напишете коментар и споделете мнението си за рецептата 😊

Няма коментари:

Публикуване на коментар