неделя, 19 март 2017 г.

Торта "Блян"




Като си стоя ей така в събота, защо да не си врътна една тортичка? Докато си го помисля и миксера сам се включи. Блата се опече и крема се свари. Вечерта тортата беше сглобена и снимана даже. За опитване обаче изчаках до сутринта, ама само аз си знам как се чака, в 6 сутринта вече бях в кухнята и си правех кафе в очакване на светлината, за да снимам тортата разрязана. Това само един сладкар може да го разбере... за другите остава да прочетат рецептата по долу и да решет да си я направят.


Необходимите подукти: 3 яйца, 200 мл заквасена сметана, 300 мл тъмна бира, 100 мл олио, 2 ч ч брашно, 1 1/4 ч ч захар, 2/3 ч ч какао, 1/3 ч ч брашно от рошков, 1 ванилия, 2 1/2 ч л бакпулвер, 1/2 ч л сода.
Смесете всички сухи съставки в купа. Разбийте яйцата в друга купа добавете олиото и сметаната. После на части добавете сухите съставки, бъркайте с телена бъркалка, не ви трябва миксер тук. Накрая добавете и бирата. Разбъркайте внимателно и изсипете във форма за торта с подвижен борд. Дозата е достатъчна за диаметър 25-26 см. Печете на 170 градуса до суха клечка. След като е напълно охладен блата се реже на две хоризонтално, ако се е получил издут в средата може да отстраните капачето и да си го хапнете. 


Крем:400 мл прясно мляко, 2 яйца, 1/2 ч ч брашно, 1/2 ч ч захар, 1 ванилия, 50 гр масло, 50 гр бял шоколад, 1 желатин, 100 мл сметана, 200 гр маскарпоне.

Сварете крем от млякото, яйцата, захарта и брашното. Още докато е горещ добавете маслото, шоколадаи накиснатият желатин. Оставете да се охлади напълно, покрит с фолио. Разбийте леко маскарпонето и го добавете към крема. Разбийте сметаната и я добавете към крема, като внимавате да не спада много обема.



Ганаш:100 мл сметана, 50 гр тъмен шоколад, 40 гр млечен шоколад с вкус на карамел.


Сироп:1/2 ч ч вода, 1/4 ч ч захар, 1 ч л портокалови корички от сладко. Като сиропирате блатовете сложете и коричките.

Глазура:150 мл вода, 150 гр захар, 150 гр шоколад (50:50 млечен тъмен), 150 гр глюкоза, 100 гр кондензирано мляко, 12 гр желатин. 
Сложете водата захарта и глюкозата в касерола и ги оставете да заврат. В друг висок съд сложете шоколада на парченца, накиснатия желатин и кондензираното мляко. Залейте с горещият сироп и пасирайте, като внимавате да не влиза много въздух, защото стават балончета. О ставете да се охлади като бъркате да не се получи коричка. 
Това е класическа огледална глазура, но без боя, на мен повече ми харесва така. От това количество глазура можете да покриете две торти. Може да се съхранява в хладилник, ако си я направите наведнъж. Ако не ви трябва толкова просто намалете количеството.

Допълнително за гарниране ванилови ябълки, банан и боровинки.

Сглобяването е познато, но пак да напиша под ред върху подложка или чиния с ринг:

1.блат
2. сироп
3. крем 4/5
4. плодове
5.блат
6. сироп 
7. крем 1/5 (Оставя се да стегне)
8. ганаш (Оставя се да стегне)
9. глазура (оставе се да стегне)
10. Украса


Да Ви е сладко!



Ако Ви е харесала тази торта направете си я за специален повод, няма да ви изложи, и споделете с бутоните под публикацията.


Тази година отново съм номинирана за най-добър блог в категория Сладко удоволтвие можете да гласувате за моя блог ако ви допада. Предварително благодаря на всички, които ще ме подкрепят, за да дадете гласа си ще трябва да се регистрирате или да влезете чрез фейсбук профила си, след това може да гласувате за всички категории. Организаторите са подготвили изненада за някой гласувал във всички категории, аз ви пожелавам успех.



А тази красавица я чаках да цъфне 3 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар