понеделник, 15 февруари 2016 г.

Sfogliatelle



 Само като ги видях тези вкусотии и не мирясах докато не ги направя https://crumbsoflove.wordpress.com/2013/11/27/sfogliatelle-an-italian-tail-three-ways/  Много лесно могат да се приготвят като имаш машинка за паста ама аз като си нямам и точих на ръка. Поизмъчих се малко, но съм доволна от резултата. Може да се получат и по-добре като визия, но трябват тренировки.

Необходими продукти за тестото: 3 ч ч брашно, 3/4 ч ч вода около 37 градуса, 1 ч л сол, 120 гр масло и 120 гр мас.

За плънката: 200 гр извара, портокалови резенки, 1  яйце,1 ванилия, 2 с л пудра захар, 1 ч ч ванилови ябълки.
Ваниловите ябълки може да си направите много лесно и да ви служат за всякакви сладкиши. Обелете и почистете ябълки нарежете на ситно и добавете захар наполовина на теглото на ябълките. Сложете ванилова шушулка и ги оставете на котлона на слаб огън да се задушат и омекнат. Като им изври водата добавете 2 с л глюкоза и оставете да се посгъсти малко, но не и да става на гъсто сладко плодовете трябва да са по свежи от тези в сладко. Насипете в бурканчета и затворете. Може да използвате и за пай и за палачинки и за каквото ви се прииска.
Сложете брашното и солта в миксер с куката сза тежки теста или хлебопекарна. Пуснете я и започнете да добавяте водата на части. Ще стане на трохи и доста сухо, но не се притеснявайте всичко ще е на ред. Оставете да се меси докато почти се оформи топка. Извадете и оформете топка, завийте във фолио и оставете в хладилник поне за час два.
Извадете и разделете на 4 топки ако нямате машинка за паста. Така ще разточите по-лесно. Точете без никакво брашно и накрая разтеглете леко с ръце. Намажете с мекото масло и маста които сте смесили предваритлелно. навийте на много стегнато руло. Всяка следваща кора навивайте върху това руло за да се образува едно по дебеличко руло. Завийте във фолио и оставете да се охлади поне за 2 часа. Може да се замрази и да се използва при нужда.
След като се е охладило се изважда и се реже на филийки около 1-1,4 см оформя се по показаният начин и се пълни с плънката. Пече се на 190 градуса за около 25 минути. 



Хапват се леко топли и се пригответе за експлозия от текстури и вкусове. Хрупкави кори, нежен яроматен пълнеж... нямам думи просто си ги направете.
Да Ви е сладко!
Ако Ви хареса идеята за тези италиански вкусотии направете си ги и споделете с бутоните под публикацията. 



Погрижихме се за коремчето, а сега може да се погрижите и за кожата си ----->
http://daylong.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар