вторник, 2 юни 2020 г.

Торта Карпатка



    
Не особено претенциозна и красива, но пък много вкусна торта. Всеки гост в домът ви ще я оцени, а домашните любимци ще искат пак и пак. Напоследък доста често я срещам във Фейсбук, в Пинтерест в Инстаграм и накрая се заприказвах с Марияна Янева, която беше споделила изкушаващо изглеждаща торта Карпатка. Тя сподели, че много са я харесали и взех решение, че ще я правя, няма да и се размине.


Необходимите продукти за платките:
 100 гр мляко, 
100 гр вода, 
80 гр масло, 
140 гр брашно, 
4 яйца L или XL,
 щипка сол.
За крема:
600 мл прясно мляко, 
3 жълтъка,
50 гр нишесте,
160 гр захар, 
ванилия,
200 гр масло.



Пригответе си първо крема, защото той изстива по- бавно. Сварете крема, като обикновен крем с нишесте и оставете да се охлади напълно на стайна температура. През това време си извадете маслото и то да стане на стайна температура. Разбийте го на пухкав крем и добавете лъжица по лъжица вареният крем и разбийте с миксер. Получава се много въздушен и вкусен крем.


Тестото за платките се приготвя, като за еклери. В тенджера се слагат водата, млякото, солта и маслото. След като заври се добавя и брашното и се бърка непрекъснато до получаването на гладко, гъсто тесто. Изсипва се в голяма купа и след две три минути може да почнете с добавянето на яйцата. Едно по едно и разбивате след всяко до пълното му усвояване. 
След като се получи тестото може да разделите на две и да загладите с шпатула или лъжица в две форми с диаметър 18см. Аз нали съм си експериментатор реших да пробвам без форми. С помощта на пош си направих две платки по 18см и ги пекох свободно. Не са от най-прекрасните и равни платки но при тази торта всяка неравност е подходяша.
Пекат се на 190-200 градуса до златно кафяво, около 25-30 минути.
Охлаждат се и се сглобява тортата с готовият крем.


Оставете да се стегне в хладилника. Сервира се поръсена с пудра захар, а защо не и с шоколад, като еклер.


Да ви е сладко!


Ако сте харесали рецептата споделете с бутоните под публикацията.
Може да следите всичките ми публикации и на страничката ми във Фейсбук.









2 коментара:

  1. Тази торта е на почит у дома, Любче. Прекрасна се е получила тортата, макар и непретенциозна откъм украса, но е много вкусна!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е много хубава, вече ще присъства често и у нас. Целувки!

      Изтриване