понеделник, 2 януари 2017 г.

Еклеров терин с карамел, шоклад и бадеми


Един лесен сладкиш но с доста компоненти които трябва да се приготвят предварително. Ако знаете как се правят еклери всичко е ОК.


Материали: правоъгълна форма за кекс, хартия за печене, пош с кръгъл накрайник, и с тънък за пълнене.
Необходимите продукти за еклерите: 100 мл олио, 200 мл вода, 150 гр брашно, 1 ч л захар, 4 големи яйца.

Сложете водата и олиото в касерола да заври, добавете брашното наведнъж и бъркайте енергично докато стане хомогенно и гладко. Отместете от котлона и прибавяйте яйцата едно по едно. Накрая разбъркайте добре да се получи гладко тесто. Присипете в пош с кръгъл накрайник. Шприцовайте еклери с дължина, ширината на формата ви за кекс, малко по-късички. Оставете достатъчно разстояние между тях защото се надуват доста. Печете на 180 градуса до златисто, около 35 минути. Няма да са ви необходими всички еклери, но не вярвам да ви останат, хапнете ги с какъвто крем обичате.


За крема: 400 мл прясно мляко, 100 гр захар, 1/2 ч ч брашно, 1 ч л ванилова захар, 50 гр ,масло, 1 желатин, 4 с л карамел, 2 яйца.
Сварете крем, като обикновен домашен крем. Докато е горещ добавете маслото да се разтопи в него. Добавете и разтвореният предварително желатин в него, и накрая карамела. Оставете да се охлади добре в хладилник.



За ганаша: 200 мл сметана( млечна 35-38%), 150 гр тъмен шоколад, 5 с л Нутела или друг лешников крем. 
Затоплете сметаната добавете шоколада на ситно и бъркайте докато се хомогенизира. Оставете да се охлади. Разбийте с миксер и добавете Нутелата.

За карамела: 200 гр захар, 1/2 ч ч сметана, 30 гр масло.
Сложете захарта в касерола да се карамелизира, внимавайте да не изгори. добавете маслото и разбъркайте. Накрая изсипете сметаната и отдръпнете от котлона защото може да кипне. След малко върнете на котлона и бъркайте докато се хомогенизира.

За паниране 100 гр филирани бъдеми, и 5-6 меденки.


Сглобете сладкиша като първо покриете формата за кекс със стреч фолио. 
Сложете една трета от крема (добре охладен в хладилник) към ганаша и разбийте да се хомогенизира. Напълнете 10 еклера с този крем, останалия изсипете във формата. Подредете еклерите отгоре и ги притиснете в крема. Сложете карамеленият крем отгоре и заравнете. Поръсете с дебел слой натрошени меденки и ги притеснете добре. Завийте с фолиото добре сладкиша и го оставете да стегне 5-6 часа в хладилник. 
Извадете го от формата върху чиния и премахнете фолиото. Панирайте отстрани с леко запечени филирани бадеми. Отгоре залейте с карамел или с малък корнет си го украсете, както ви харесва. 


Да Ви е сладко!
Ако сте харесали моето сладкишче споделете го с бутоните под публикацията!

Няма коментари:

Публикуване на коментар