събота, 9 април 2016 г.

Козуначета за юначета 2



Никога няма да ми омръзне да ги приготвям дали са малки или големи са все така вкусни и неустоими.


Сега като хванах цаката и на конците направо ми се иска всеки ден да меся.


Пробвайте и на вас ще ви подейства разтоварващо!


Необходимите продукти: 6 яйца, 300гр. захар, 1 с.л.течен подсладител( може да не се добавя не е от значение за конците ), 300 мл. пр.мляко, 20 гр прясна мая, 1 кг. брашно (София мел), 180 гр . мас и масло, 20 мл олио, кората от 2 лимона, есенция ром, 1 с.л.ром.   


По желание орехи, бадеми, стафиди или други сушени плодове.
Яйце за намазване на козунака. 
Влажна захар за поръсване. 
Препоръчително е продуктите да бъдат затоплени, аз никога не го спазвам това! Работих с яйца и мляко от хладилника. Затоплих само маслото и маста за да ги разтопя.


Разбийте с миксер яйцата и захарта до крем, прибавете  млякото с разтворената в него мая, есенцията , ромът и течния подсладител. Постепенно добавете по малко от предварително пресятото брашно. Бъркайте с миксер докато може, след което доомесете докато свърши брашното. Прехвърлете в машината за хляб програма месене. Добавяйте маслото на части докато се поеме. Като се измеси го оставете само за 10-15 минути в машината и я изключете. Не е добре да се остави да удвои обема си, защото тестото става на големи шупли и след това не стават конци. Тройното втасване както повечето, пишат е по- подходящо за погачи. За козунака е по-добре да е гладко и еластично тестото защото иначе после ще стане рошав и ще се напука неравномерно. Така че тестото го оставяме за кратко да почине и веднага продължаваме с оформянето на конците.  


Тук следва най- важното нещо което прави тестото на конци. При мен се виждаше, че тестото става на конци дори докато е сурово. Извадете го от машината и го разтеглете леко прегънете на две и разтеглете отново в същата посока. Не сменяйте посоката. С много леко потупване на тестото по плота, като го хващатате само в единият край го тупнете и то се разтяга при няколко повторения то се разпъва и отново прегъвате и продължавате без да сменяте посоката. Така се оформят нишките. Накрая разтеглете и нарежете на части. Оформете фитили като отново следвате посоката на разтегляне.  



https://www.youtube.com/watch?v=STMFJPnw-Gs&nohtml5=False  Ето същият принцип на оформяне на конци!


Да Ви е сладко!
Рецептата е на Мариана Манчева, благодаря за сполучливата комбинация! Ако Ви е харесал моят козунак, направете си го и се насладете. Споделете публикацията с бутоните под нея за да се зарадва и някой друг  :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар