сряда, 31 декември 2014 г.

Шоколадoв чийзкейк



Само като го видях и ми се прияде! Как да го подмина запазих си линк към рецептата, който отлежава доста време, но си струваше да се наканя да го направя. Това ще е  гвоздеят на вечерта и то не на коя да е вечер, а на новогодишната, така че в разрез снимки по-късно.


За основата: 200 г шоколадови бисквити - 1 1/2 пакет, 75 г разтопено масло.
За крема: 680 г крема сирене, използвах повече - 800 гр, 4 пакета Fitness,200 г кристална захар, 3 яйца, на стайна температура, 380 г натурален шоколад / може и една част от количеството да бъде млечен, 200 г пълномаслена заквасена сметана, 1 ч.л. ванилов екстракт.
За заливката: 200 г течна сметана - готварска, 200 г натурален шоколад.


За приготвянето на чийзкейка използвах 26 см тавичка с откопчаващо се дъно и незалепваща повърхност (моята е със стъклено дъно и силиконов борд).
 За да направите основата, натрошете на трохи бисквитите с блендер или ги натрошете на ситно с чук за пържоли, като ги сложите в найлонов плик. Сипете ги в купа, разтопете маслото, залейте и разбъркайте с лъжица, докато стане лепкава бисквитена смес. Покрийте дъното на тавичката със сместа, притиснете с помощта на лъжица. Приберете в хладилника за 20 минути, докато направите пълнежа.


На водна баня в купа, сложете шоколада като го натрошите на парчета, за да се разтопи. Бъркайте и след като се разтопи, оставете настрани. В купа сложете крема сиренето. С помощта на миксер разбийте сиренето на пухкав крем, сложете и 200 гр захар. Разбъркайте добре. Сипете бавно разтопеният шоколад и бийте на ниска степен. След като се хомогенезира, добавяйте едно по едно яйцата. Разбърквайте след всяко едно от тях добре. Добавете ванилията. Добавете заквасената сметана и разбъркайте. Сместа е готова, извадете тавичката от хладилника и изсипете сместа вътре.


Включете фурната на 180 С, сложете тавичката на средно ниво във фурната и печете 50-55 минути. Чийзкейкът е готов, когато центъра му е още леко течен при разклащане. Извадете и оставете да се охлади на стайна температура около 1 час. След това приберете в хладилника и охладете поне 4-6 часа, но най-добре за 1 нощ.


За да направите глазурата загрейте на котлона сметаната и сложете натрошения на парчета шоколад. Изчакайте да се разтопи добре и свалете от огъня. Залейте чийзкейка и оставете останалата част от глазурата да се охлади, поставете я в пош с малък шприц и декорирайте крайчетата. Измитете и подсушени плодове ги наредете по повърхността за украса по ваш вкус. Аз използвах и малко замръзени, но така малко се разтичат. Намажете ги добре с желатин разтопен и смесен с някакво светло сладко.
Накрай поръсих с кокосови стърготини за снежен ефект, нали е зима все пак. 



Хайде още малко украса и зеленко!



Да Ви е сладко!



PS След като бяхме похапнали добре, този чийз кейк ми дойде доста шоколадов, май предпочитам по-лека версия. Ще пробвам с млечен шоколад или класически без шоклоад. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар