вторник, 16 декември 2014 г.

Медена торта с ванилов крем и боровинково сладко



Само за гладни реши да си спретне сладък купон. Част от купона беше и тази торта. Измислена набързо покрай меденките, които правихме.


Необходимите продукти: 1 яйце, 100 гр захар, 1/2 ч л сода, 2 с л мед, 1 ванилия, 1 к л канела, 40 гр масло, около 2 ч ч брашно. Трябва да се получи меко тесто, оставете го да се охлади после ще го разточите по-лесно.

За крема: 500 мл прясно мляко, 2 жълтъци, 3 с л захар, 200 мл сметана сладкарска, 50 гр бял шоколад, 50 гр масло, 1 ванилия,4 с л с връх брашно. 


Сметана за украса може и да не е оцветена.
Сварете млякото иго отстранете от котлона.
Смесете жълтъците със захарта и ванилията. Добавете малко мляко и брашното. Бъркайте докато се получи хомогенна смес. Сипете я при останалото мляко. 
Сварете крема като го бъркате непрекъснато и го отстранете от котлона. Добавете маслото и шоколада и бъркайте докато се разтопят. Оставете да се охлади покрит с фолио. Смесете със сметаната и разбъркайте на ръка с шпатула.


Разбийте яйцето със захарта на котлона, добавете меда и канелата. Сложете маслото и содата. Отстранете от котлона и охладете на стайна температура. Добавете брашното и омесете тестото. Не слагайте допълнително много брашно. Разделете на четири или пет топки и всяка разточете на тънка кора върху хартия за печене. Изрежете с ринг за да получите хубав кръг с големината на вашия райф. Надупчете с вилица. Печете на 180 градуса за кратко докато порозовеят. 

Сглобявате, като слагате една платка в чиния с райф добавяте крем и заглаждате. Слагате втората платка и малко крем, върху крема слагате сладкото. Моите платки са три, последната платка и крем отгоре. Платките може да ви са три четири или пет според големината на ринга, който използвате.

Да Ви е сладко!



Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа ви се иска!

Няма коментари:

Публикуване на коментар