сряда, 9 април 2014 г.

EMPANADA GALLEGA


Много обичам да правя такива тестени ястия, които лесно можеш да сложиш в една торбичка и да отиваш на работа. Та ето едно такова предложение много вкусно и ароматно. Емпанади могат да се направят и с месна плънка, която определено ще се хареса на мъжете у дома, но следващият път.
http://www.dishesfrommykitchen.com/2012/09/empanada-gallega-daring-bakers-challenge.html


Необходимите продукти: 2 ч ч вода, 1 суха мая, 5 ч ч брашно, 4 с л олио, 2 ч л сол.
За плънката: 3 сварени големи картофа, 1 глава лук, 1 1/2 ч ч зелен грах, кимион, сол, чили, подправки по желание.  Не пиша количество на подправките защото всеки харесва различно солено и люто. Ако обичате по пикантна храна сложете повечко чили.


Омесете тестото и го оставете да втаса поне за 50 минути покрито с кърпа или фолио.  През това време си пригответе плънката. Сложете зрънца кимион в тигана и го загрейте. Добавете олио и ситно нарязан лук. Пържете на слаб огън докато лука се карамелизира. Добавете 1 ч л захар накрая. Добавете граха и останалите подправки, разбъркайте добре и сложете смачканите картофи. Размесете плънката и добавете сол на вкус, след това оставете да се охлади.



Готовото тесто разделете на две и разточете на кора с дебелина около 3 мм. Оформете емпанадите във формички, каквито ви харесват. Аз реших моите да са кръгли използвах кръгчета с различна големина . Напълнете емпанадите притиснете крайчетата и готово , по желание може да украсите с тестени фигурки. Оставете 15 минути да се понавдигнат, намажете с яйце и направете малки дупчици с клечица за зъби. Поръсете с кимион и печете до златисто.
Поднесете топли с яйрян си пасват чудесно. 


Да Ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар